TestedeKosttilskud
BCAA - De 5 bedste valg testet og præsenteret
TestsBCAA

BCAA - De 5 bedste valg testet og præsenteret

Sidst opdateret: 5.10.2023

Blandt dem, der træner på en lidt højere niveau eller tager deres træning mere seriøst, er BCAA blevet en stadig mere almindelig syn i hverdagen. I dag er udvalget af BCAA-tilskud stort, og forskellene i indhold og pris er ligeledes store. Vi har sorteret og testet blandt et stort antal BCAA-tilskud for at kunne præsentere en top-liste over de bedste BCAA-tilskud til trænende personer.

Udførelse og undersøgelse af testen

BCAA er et kosttilskud, som sjældent giver nogen øjeblikkelig mærkbar effekt, da proteinsyntese ikke er noget, som hverken kan ses eller føles. Dog er BCAA noget, som over tid har mulighed for at hjælpe med muskelopbygningen. Vores test er derfor baseret på, hvordan forskellige BCAA-tilskud smager ved indtagelse og hvad BCAA-blandingen faktisk indeholder. Testen kan opsummeres med følgende punkter:

 • Indhold - Hvor meget og hvilket forhold af L-leucin, L-valin, L-isoleucin har BCAA-produktet? Indeholder produktet yderligere stoffer, som tilfører noget af værdi?
 • Smag - Hvordan smager BCAA-produktet, hvis det kommer i form af pulver, der blandes i væske, eller som en færdig drik?
 • Form - BCAA kan komme som både pulver, færdig drik og i kapsler. Hvordan adskiller disse sig, og er en af formerne generelt bedre end de andre, selvom de andre kan have deres egne fordele?
 • Prisværdi - Hvilket BCAA giver mest for pengene med tanke på ovenstående punkter? Hvilke produkter er de bedste i deres egen prisklasse?

Hele toplisten

1. XLNT Sports BCAA

4.5

Størrelse

500 g

En portion

15 g

Fordeling

4:1:1

L-leucin

4000 mg

L-valin

1000 mg

L-isoleucin

1000 mg

Andre stoffer

7 stk.

Form

Pulver
 • Prisbilligt produkt
 • Generelt gode smagsvarianter
 • Optimal blanding til trænende personer
 • Store portioner
 • Få smagsvarianter

Anmeldelse

XLNT Sports BCAA er et BCAA-produkt, der indeholder en større blanding af stoffer udover de tre traditionelle essentielle aminosyrer. Dette er lidt væk fra de renere BCAA-tilskud, men behøver ikke nødvendigvis at være dårligere af den grund. Vi vil undersøge, hvilke andre stoffer der er i produktet, og hvordan produktet som helhed er.

Man har valgt det populære forhold 4:1:1 i denne blanding. En ske på 15 g giver 4000 mg L-leucin, og ifølge forholdet bliver det derefter 1000 mg af både L-valin og L-isoleucin. Koncentrationen er tilstrækkelig, men her er man kun nået op på i alt 6000 mg, mens skeen er 15.000 mg. Der er altså en del andet skjult i dette produkt.

Det, der gemmer sig, er flere aminosyrer. Disse aminosyrer er taurin, L-lysin, L-alanin og glycin. Af disse er der 1000 mg hver. Alle kan stærkt relateres til træning og muskler på forskellige måder. Vi finder også lidt betain og vitamin C og B6. En cocktail af både essentielle og ikke-essentielle aminosyrer.

Vi har ikke noget imod flere stoffer i et BCAA-produkt, men når ikke engang halvdelen af indholdet vægtmæssigt består af BCAA, betaler man meget for at få helt andre ting. Dem, der specifikt er ude efter de andre stoffer, vil være tilfredse, mens andre får ting med, som de måske ikke ønskede.

Der er ikke særlig mange smagsvarianter at vælge imellem, ca. 5 stykker. Vi antager, at der er blevet satset meget på smagsstofferne, fordi indholdet ikke når op på de lovede 15 g pr. ske, men snarere tættere på 11 g. Vi ved ikke rigtigt, hvad de øvrige 4 gram pr. ske er, men det smager i hvert fald godt. Friske og lidt søde smagsvarianter, men en smag, der skiller sig ud på en negativ måde, er sur cola. Lidt for sur og kemisk smag.

Konklusion

Vi sætter pris på blandingen i dette BCAA-produkt, men vi kan ikke lide, at mange andre, der bare vil have et almindeligt BCAA-produkt, vil betale lidt ekstra for andet end BCAA. Koncentrationen af BCAA i forhold til prisen er dog god, da dåsen er relativt stor, og prisen er lav. Derfor får man alligevel en masse BCAA, der smager rigtig godt for pengene.

1. XLNT Sports BCAA
4.5
MM Sports

2. NOCCO BCAA

4.4

Størrelse

24 dåser

En portion

330 ml

Fordeling

4:1:1

L-leucin

2000 mg

L-valin

500 mg

L-isoleucin

500 mg

Andre stoffer

7 stk.

Form

kulsyreholdig drik
 • Mange virkelig gode smagsvarianter
 • Indeholder flere andre træningsrelaterede næringsstoffer
 • Ingen forberedelse eller blanding er påkrævet
 • Findes både med og uden koffein
 • Højere pris, hvis man kun er ude efter BCAA

Anmeldelse

Nocco BCAA er naturligvis en varm kandidat på vores liste og en af de bedste inden for kategorien færdigblandede BCAA-drikke. Der er få, der ikke kender Nocco i dag, da de har taget hele træningsverdenen med storm med deres forskellige drikkevarer.

Denne drik er faktisk meget interessant. Man kunne tro, at at sætte BCAA på etiketten kun var en markedsføringstrick, men det er det ikke helt. Drikken indeholder faktisk en del BCAA. Forholdet, de har satset på, er 4:1:1. Med hver dåse får man 2000 mg L-leucin og 500 mg af L-valin og L-isoleucin. Det er ikke de højeste koncentrationer, men langt fra værdier, der ikke ville gøre nogen nytte overhovedet. Når det kommer til aminosyrer, er det her, det ender, men så finder vi også en hel del andet interessant.

Nocco BCAA kommer både med koffein og som en koffeinfri variant. Når det indeholder koffein, får man 180 mg, svarende til cirka 2 kopper kaffe. Udover BCAA og koffein finder vi flere B-vitaminer i drikken, nemlig vitamin B3, B6, B7 og B12. Disse er alle interessante fra et træningsperspektiv, men det slutter ikke her, for der er også tilsat vitamin D og folsyre. Koncentrationen af stoffer, der ikke er BCAA eller koffein, ligger alle på niveauet 100% af RDI.

Der er mange, der ikke drikker Nocco for dens effekter, men fordi det er lækkert, og det er noget, Nocco virkelig har lykkedes med. Der er få drikkevarer, der er helt sukkerfri, men stadig formår at have autentiske smage. Der er omkring 13 smagsvarianter, hvor nogle mindre populære forsvinder med tiden, mens andre får lov til at blive. Alt fra frugtsmage til sødere smage, der er forbundet med sommeren.

Konklusion

Nocco BCAA er ikke kun en god måde at få lidt BCAA på, men også en perfekt tørstslukker, når den er kold. Koncentrationen af BCAA kunne have været højere, men det ville nok også have øget prisen en del. For dem, der kun ønsker at indtage BCAA, er Nocco ikke det billigste alternativ, men sammenlignet med sodavand er denne drik både sund og lækker og kræver ingen forberedelse. Som færdigblandet drik er Nocco BCAA overlegen i forhold til sine konkurrenter.

2. NOCCO BCAA
4.4
Bodystore

3. Core BCAA Powder

4.3

Størrelse

400 g

En portion

12 g

Fordeling

4:1:1

L-leucin

5400 mg

L-valin

1350 mg

L-isoleucin

1350 mg

Andre stoffer

2 stk.

Form

Pulver
 • Vegansk
 • Stort antal smagsvarianter
 • Få unødvendige ingredienser
 • Mindre konkurrencedygtig pris

Anmeldelse

Core BCAA Powder er en langvarig BCAA-tilskud og har eksisteret i over 10 år. Imidlertid er opskriften blevet ændret fra tid til anden med kontinuerlige forbedringer i både smag og indhold, hvor den seneste ændring blev foretaget i 2019. Dette er en populær BCAA-tilskud, som stadig står stærkt i dag, og vi vil finde ud af hvorfor.

Core BCAA Powder er et tilskud, hvor man har undladt at blande store mængder af andre stoffer end netop de tre aminosyrer, som altid findes i BCAA. Det sker, at visse tilskud kun består af ca. 50% rene BCAA-stoffer, men det er ikke tilfældet her. Forholdet ligger på 4:1:1, hvilket resulterer i 5400 mg L-leucin og 1350 mg af L-valin og L-isoleucin hver, når man tager en ske på 12 g af tilskuddet.

Dette er dog ikke alt, hvad vi finder i indholdet, da man også har inkluderet 1860 mg L-glycin per ske. L-glycin er en ikke-essentiel aminosyre, som har flere roller i kroppen. Denne aminosyre kan blandt andet have antiinflammatoriske virkninger, hjælpe med søvn og reducere træthed. Fremragende egenskaber for trænende personer. Der er også fundet en større mængde vitamin B6 i tilskuddet. En ske giver 150% af RDI af vitaminet.

Noget, vi også finder i dette produkt, er en positiv miljøaspekt. Til at begynde med er tilskuddet helt vegansk, men dåserne er ikke lavet af almindeligt hård plastik. Dåserne er fremstillet af bioplast, som kan skabes af sukkerroer. Selv disse dåser har visse emissioner under produktion, men emissionen er lavere end den fra traditionelle kilder.

Når det kommer til smag, er der omkring 10 at vælge imellem. Som sædvanligt når det kommer til BCAA-tilskud, er det primært søde og sure smag med frugttoner, der dominerer. Her finder man alt fra citrus til vandmelon. Nogle smage kan være lidt for søde, men det kan justeres efter smag ved at tilføje mere eller mindre væske. På denne måde kunne næsten alle smage blive rigtig gode, men vi havde svært ved æblesmagen, som smagte alt for kunstigt.

Konklusion

Alt i alt er Core BCAA Powder et godt supplement. Fordi der ikke er blevet blandet meget unødvendigt i supplementet, får man meget ren BCAA for pengene. Det er ikke det billigste supplement på markedet, men det er heller ikke særlig dyrt. Set i lyset af at man får meget af det, man ønsker i et BCAA supplement, er produktet stadig prisvenligt. Der er flere gode smagsvarianter og et pulver, der let opløses i vand. Vi vil også give et lille plus for miljøaspektet.


3. Core BCAA Powder
4.3
Svensk Kosttilskud

4. Optimum Nutrition BCAA 1000

4.1

Størrelse

200 kapsler

En portion

2 kapsler

Fordeling

2:1:1

L-leucin

500 mg

L-valin

250 mg

L-isoleucin

250 mg

Andre stoffer

-

Form

Kapsel
 • Praktiskt med kapsler
 • Lavere koncentration af BCAA
 • Høj pris

Anmeldelse

Alle BCAA-tilskud kommer ikke som pulver, selvom det er det mest almindelige. En af de andre muligheder er kapsler, hvilket er præcis hvad Optimum Nutrition BCAA 1000 er. Dette er en stor dåse med hele 200 kapsler af en BCAA-blanding.

BCAA-tilskud i kapselform har deres klare fordele og ulemper. Det er simpelthen hurtigere at sluge et par kapsler med vand og så er man færdig, i stedet for at blande pulveret i en væske og derefter drikke en større eller mindre mængde af blandingen. Hvis man heller ikke sætter pris på smagen af BCAA-tilskud, er det en yderligere grund til at vælge kapsler. Men der er også ulemper.

Kapslerne i sig indeholder normalt netop BCAA-pulver, hvilket også er tilfældet her. Et ekstra trin i produktionsprocessen for at kapsle pulverblandingen gør produktet dyrere, og dette tilskud har en mærkbar højere pris af den grund.

Forholdet, der er valgt til blandingen, er 2:1:1. Dette giver 500 mg L-leucin og 250 mg af de to andre stoffer, nemlig L-valin og L-isoleucin, pr. 2 kapsler. Derudover er der faktisk ikke andre stoffer, hvilket gør dette til en virkelig ren BCAA-produkt. Renheden er positiv, man får kun det, man betaler for, men koncentrationen er meget lav, hvilket den næsten skal være for ikke at få enorme kapsler. Alternativet her er derfor at sluge rigtig mange kapsler, hvis man vil opnå de samme mængder af BCAA som man kan få i pulverform.

Konklusion

Produktet i sig selv har der faktisk ikke noget galt med, og vi er meget tilfredse med det. Dog er prisen virkelig høj, når man begynder at sammenligne, hvor meget essentielle aminosyrer man faktisk får per krone. Man betaler en høj præmie for at få BCAA i kapselform. Det vil appellere til nogle, men ikke andre.

4. Optimum Nutrition BCAA 1000
4.1
Bodystore

5. GAAM Candy Series BCAA

4.0

Størrelse

400 g

En portion

13 g

Fordeling

6:1:1

L-leucin

6000 mg

L-valin

1000 mg

L-isoleucin

1000 mg

Andre stoffer

2 stk.

Form

Pulver
 • Stort antal smagsvarianter at vælge imellem
 • Tilsat glutamin
 • 4:1:1 kunne måske give bedre resultater

Anmeldelse

GAAM Candy Series BCAA kommer med en række forskellige smagsvarianter, som GAAM ofte gør, og denne BCAA-produkt er ingen undtagelse. Forholdet i denne blanding er 6:1:1, men det er ikke det eneste, vi finder i blandingen. Hvad der gemmer sig i denne dåse, vil vi finde ud af.

Dette er et relativt ren BCAA produkt, der ikke indeholder alt for mange andre stoffer end de tre essentielle aminosyrer. Fra den mest potente aminosyre L-leaucin i muskelsammenhæng, får vi 6000 mg pr. ske, hvilket ifølge 6:1:1 forholdet giver 1000 mg af både L-valin og L-isoleucin.

Skeens størrelse er 13 g, hvilket giver i alt ca. 31 portioner. Fra skeens størrelse kan man se, at aminosyrerne ikke fylder hele mængden på 13 g, så der må være en hel del mere af noget andet, og det er der også. Hver ske giver også 4000 mg glutamin. Glutamin er den mest almindelige aminosyre i kroppen og har til opgave både at give energi, virke antiinflammatorisk og sørge for, at tarmen har det godt. Med andre ord en aminosyre, der passer fint i en BCAA-produkt. Udover glutaminet findes der også en lille mængde B6-vitamin.

I øjeblikket er der omkring 15 smagsvarianter. De fleste smagsvarianter er sødere og passer perfekt med en lille isterning, som snarere gør drikken til en drink i stedet for noget, der tages i træningssammenhæng. Udover de søde smagsvarianter findes der også et par sure smagsvarianter for dem, der foretrækker det, for eksempel sour pops og sour cola.

Konklusion

GAAM har gjort det godt med deres mest populære BCAA-produkt. Prisen er god, og grundlaget i indholdet består af det, en BCAA-produkt skal indeholde. Om man foretrækker 4:1:1 forholdet, er en smagssag, der i praksis ikke vil gøre nogen stor forskel.

Købeguide BCAA - Tips til et vellykket køb

Med vores købsguide forsøger vi at hjælpe dig med at navigere gennem de mange produkter, som markedet tilbyder. Hvis ét produkt var bedst for alle, ville der ikke være andre produkter tilgængelige, men det er ikke tilfældet. De mest værdsatte produkter fungerer normalt for de fleste, men personlige præferencer kan betyde, at andre produkter kan passe bedre. Nedenfor uddyber vi nogle af de ting, som vi mener er vigtige at kende og overveje for at kunne træffe et informeret valg.

Indholdet

Alle BCAA-tilskud har en lignende base, der består af aminosyrerne L-leucin, L-valin og L-isoleucin, hvoraf L-leucin er den mest dominerende. Her slutter lighederne imidlertid i visse tilfælde, og derefter er det op til producenterne at gøre, som de vil. Ud over disse essentielle aminosyrer, dvs. aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere, kan man også finde store mængder af andre stoffer, hvilket betyder, at den rene mængde aminosyrer kan variere markant.

I visse tilfælde kan de øvrige stoffer også bestå af aminosyrer, men de kan også bestå af vitaminer og mineraler eller præstationsfremmende stoffer, som trænende personer gerne vil indtage inden en tung træning. Dette betyder, at hvis man tager flere forskellige kosttilskud, kan det være en god idé at vide, hvad de faktisk indeholder, så man ikke overdoserer noget, som findes i flere kosttilskud.

Forholdet mellem BCAA

Noget, som ofte forekommer i BCAA-tilskud, er forholdet mellem de tre essentielle aminosyrer L-leucin, L-valin og L-isoleucin. Derfor er det ikke ualmindeligt at se noget som 2:1:1, 4:1:1, 6:1:1 eller 8:1:1. Det første tal angiver mængden af L-leucin i kosttilskuddet, og de to andre tal angiver mængden af L-valin og L-isoleucin i forhold til L-leucin. Hvis der står 4:1:1, er der altså fire gange så meget L-leucin som de to andre.

Hvad der er det bedste forhold, er ikke helt klarlagt, men en overvægt af L-leucin er at foretrække, hvilket alle BCAA-produkter har. De seneste undersøgelser peger dog på, at en enorm overvægt af L-leucin ikke er så gavnligt, som man tidligere troede, hvilket har ført til, at mange BCAA-tilskud har valgt et forhold på 4:1:1.

De tre byggestenene i BCAA

L-leucin er aminosyren, som fylder mest uanset hvilket BCAA-tilskud man ser på, og derfor kan det være godt at vide, hvilken rolle L-leucin har i kroppen. Vi skal dog først kaste et lille blik på både L-valin og L-isoleucin, som også altid forekommer.

Begge disse hjælper på forskellige måder med at bygge muskler, men har også små forskelle, hvilket gør, at begge er nødvendige. Udover at bygge muskler hjælper L-valin også med reguleringen af blodsukkerniveauer og bruges som energi af muskelceller. L-valin kan også hjælpe med at reducere stressniveauerne og dermed øge velvære, men kan også påvirke humøret og kognitive funktioner på en positiv måde.

L-isoleucin har ikke så mange egne opgaver, men skal mere ses som en aminosyre, der øger effekten af de andre aminosyrer. Hvis man fjerner L-isoleucin og i stedet øger mængden af de to andre aminosyrer, får man ikke bedre effekt, fordi kroppen ikke kan udnytte de andre aminosyrer fuldt ud, hvis ikke L-isoleucin er med.

L-leucin er således den vigtigste af disse tre i træningssammenhæng og er den aminosyre, der sætter gang i proteinsyntesen. Det er, når leucinniveauerne når op på et tilstrækkeligt niveau, en indtagelse på ca. 3 gram, at kroppen får signalet om at begynde at opbygge muskler.

Noget, man dog skal være opmærksom på, er, at aminosyrer konkurrerer om optagelsesevnen i tarmen. Hvis man altså får indtaget flere forskellige aminosyrer, får man måske ikke altid den ønskede effekt.

Behovet for BCAA

Behovet for BCAA varierer kraftigt fra person til person afhængigt af deres kostvaner, alder og om de tager andre kosttilskud. Den største effekt af BCAA kommer fra leucin, selvom de andre essentielle aminosyrer også er nødvendige. Aminosyrer findes både i almindelig mad og i proteinpulver. Får man en effekt af BCAA, hvis man spiser meget mad eller får 1,6 gram protein per kg kropsvægt, som normalt anses for at være den gyldne grænse for muskelopbygning? Svaret er nej.

Når man først har startet proteinsyntesen, vil man ikke få mere effekt af at indtage endnu mere BCAA. Proteinfyldte måltider og proteinpulver vil derfor tage effekten af BCAA, men det betyder ikke, at BCAA er helt uden virkning. Hvis man ikke får tilstrækkeligt med protein om dagen eller spiser måltider med lavt proteinindhold, kan indtag af BCAA give en lignende effekt som at indtage meget protein.

Ældre mennesker omkring 60 år har brug for mere protein for at starte proteinsyntesen. Et alternativ er simpelthen at få mere protein og mad, men store mængder mad er ikke altid let at indtage. Her kan BCAA virkelig lette tilværelsen.

Formatet

BCAA-tilskud kan komme i pulver-, kapsel- eller drikkeform. Det mest fordelagtige og mest effektive set ud fra pengeperspektiv er BCAA i pulverform. BCAA i kapselform er i virkeligheden bare kapsler fyldt med pulver. Dette øger produktionsomkostningerne, hvilket gør kapslerne dyre, og koncentrationen pr. dosis enten svag eller kræver, at man tager mange kapsler for at nå samme niveauer af aminosyrer som i pulverform.

BCAA i drikkeform, normalt som kulsyreholdige dåser, kan være praktisk, lækkert og slukke tørsten. Når man ser på mængden af aminosyrer, er koncentrationen dog ofte lav, og prisen i forhold til effekten er høj. Hvis man kun er ude efter at indtage essentielle aminosyrer til en favorabel pris, er BCAA i pulverform at foretrække.

Produktsammenligning

ProduktStørrelseEn portionFordeling L-leucinL-valinL-isoleucinAndre stofferForm
XLNT Sports BCAA
4.5
500 g15 g4:1:14000 mg1000 mg1000 mg7 stk.Pulver
NOCCO BCAA
4.4
24 dåser330 ml4:1:12000 mg500 mg500 mg7 stk.kulsyreholdig drik
Core BCAA Powder
4.3
400 g12 g4:1:15400 mg1350 mg1350 mg2 stk.Pulver
Optimum Nutrition BCAA 1000
4.1
200 kapsler2 kapsler2:1:1500 mg250 mg250 mg-Kapsel
GAAM Candy Series BCAA
4.0
400 g13 g6:1:16000 mg1000 mg1000 mg2 stk.Pulver

Ofte stillede spørgsmål om BCAA

Hvad synes du om denne artikel?

Bedømmelse 4.9 / 5 (8 stemmer)