TestedeKosttilskud
D-vitamin - De 5 bedste valg testet og præsenteret
TestsD-vitamin

D-vitamin - De 5 bedste valg testet og præsenteret

Sidst opdateret: 5.10.2023

Behovet for D-vitamin i kosten varierer meget afhængigt af årstiden i Danmark. I de mørke måneder, hvor behovet er størst, er kosttilskud en af mulighederne for at fylde D-vitaminlagrene op igen. Vi har set på, hvordan forskellige D-vitamintilskud adskiller sig fra hinanden, og hvordan nogle D-vitamintilskud er bedre end andre. I vores topliste har vi fremhævet de bedste muligheder i deres respektive kategorier.

Udførelse og undersøgelse af testen

Vores test undersøgte D-vitamintilskud fra flere forskellige synsvinkler. For det første har vi set på indholdet, men også på, hvordan de forskellige kosttilskud klarer sig ud fra et økonomisk synspunkt. Hovedpunkterne kan opsummeres som følger:

 • Koncentration - Styrken af D-vitamin i kapsler, pulver og væsker kan variere meget. I nogle tilfælde kan den lavere koncentration være tilsigtet for at kunne tage en lavere dosis.
 • Form - D-vitamin kan opdeles i to former, D2 og D3. Hvilken form består D-vitamintilskuddet af, eller er det en blanding af begge former?
 • Andre stoffer - Er der andre stoffer i kosttilskuddet, f.eks. stoffer, der har til formål at øge biotilgængeligheden
 • Værdi for pengene - Hvilket aspekt af værdi for pengene er der tale om, når produktet er blevet gennemgået? Er der andre alternativer, der giver lige så meget eller mere, men som også er billigere?

Hele toplisten

1. Vitamin D3 5000 IE

4.6

Mængde

120 kapsler

D2 eller D3

D3

Koncentration

125 µg / 5000 IE
 • Fremragende forhold mellem koncentration og pris
 • Høj koncentration
 • Tilsatte stoffer for bedre absorption
 • For høj koncentration til dem, der kun har brug for lidt mere D-vitamin

Introduktion

Healthwells Vitamin D3 5000 IU er et af deres stærkeste D-vitamin, der er helt rent og fri for andre vitaminer og kosttilskud. Vitaminet er udviklet til det nordiske klima i vintermånederne med sin tårnhøje koncentration af D-vitamin. Krukken er af en standardiseret model med det klassiske look, som svenske Kosttilskud normalt har for vitaminer og mineraler, hvor låget skifter farve alt efter hvilken type vitamin der er tale om.

Indhold

I krukken finder du 120 kapsler, der hver indeholder koncentrationen af 5000 IU D-vitamin. Det er en kapsel, som man ikke bør tage mere end én om dagen, og måske i nogle tilfælde endda dele ved at tømme en del af indholdet og gemme resten, hvis behovet for D-vitamin ikke er særlig stort. En kapsel er marginalt nok til at dække det daglige behov.

Fra fåreuld til D-vitamin

Disse kapsler er ikke veganske, men de er vegetariske. Selve kapslen er vegetabilsk, mens indholdet kommer fra fåreuld, der har gennemgået en separationsproces. Disse dele er derefter behandlet med yderligere separationsmidler, hvilket resulterer i slutproduktet D-vitamin i D3-format.

Konklusion

Vitamin D3 5000 IU fra Healthwell har egentlig ikke nogen væsentlige ulemper, så længe du tilhører målgruppen af nordboere i vintermånederne. Prisen i forhold til koncentrationen og antallet af kapsler er lav, hvilket giver en meget høj værdi for pengene. Der er ikke noget bemærkelsesværdigt udover D-vitamin og lidt kokosolie i kapslerne for at opnå den bedste optagelse. Healthwells D3-vitamin har gjort sig fortjent til en topplacering hos os.

1. Vitamin D3 5000 IE
4.6
Svensk Kosttilskud

2. Elexir Pharma D3-vitamin

4.3

Mængde

180 kapsler

D2 eller D3

D3

Koncentration

62,5 µg / 2500 IE
 • 180 kapsler i glasset
 • God absorptionsevne
 • Høj værdi for pengene
 • Ikke værd at nævne, hvis du er på udkig efter lavere doser

Introduktion

Nogle af de ting, der kan skelne mellem forskellige D-vitaminer, er vitaminets styrke og dets oprindelse. Elexir Pharma Vitamin D3 er et vitamin, der er gået efter en lidt lavere styrke, men som i stedet har kompenseret ved at have et meget større antal kapsler pr. glas end konkurrenterne.

Indhold

Krukken med vitamintilskuddet er en klar krukke med et metallisk låg ligesom de fleste af Elixir Pharmas andre produkter. I krukken finder du hele 180 kapsler, som rækker til en hel sæson, hvis du tager en kapsel om dagen.

Styrken af D-vitaminet er ikke helt på samme niveau som nogle af konkurrenterne. I hver kapsel får du 2500 IU D-vitamin. Formatet af vitaminet er D3, som formodes at være det mest effektive for kroppen at optage.

Der findes stærkere D-vitaminer, men disse kommer altid i pakninger, der indeholder færre kapsler. Om du vil have stærkere kapsler, men færre, eller flere, men svagere, er en balancegang. Vi er dog af den opfattelse, at en normal person med et normalt behov kan klare sig fint med 2500 IE D-vitamin om dagen, selv om der kan mærkes nogle positive effekter med 5000 IE om dagen.

Konklusion

Elexir Pharma Vitamin D3 i styrken 2500 IU er et glimrende D-vitamintilskud til den almindelige befolkning. Det er ikke det stærkeste med hensyn til styrke, men hvad du får er D-vitamin til en hel sæson med tilstrækkelig styrke til at holde og føle sig godt tilpas i hele den mørke årstid. Hvis du ved, at behovet for D-vitamin er stort, er der dog mere prisvenlige alternativer. Vi anbefaler dog Elexir Pharma Vitamin D3 til langt de fleste, der bygger et stærkt fundament som en forebyggende foranstaltning, når solen ikke skinner så stærkt.

2. Elexir Pharma D3-vitamin
4.3
Bodystore

3. Healthwell vitamin D3 vegan

4.2

Mængde

90 kapsler

D2 eller D3

D3

Koncentration

75 µg / 3000 IE
 • Velegnet til veganere
 • Olier tilsat for at øge absorberingsevnen
 • Færre kapsler i krukken end mange konkurrenter, mens prisen er den samme
 • Lidt høj pris i betragtning af koncentrationen af D-vitamin

Introduktion

Healthwell vitamin D3 Vegan har den åbenlyse målgruppe af veganere i tankerne. En stor procentdel af D-vitamintilskuddene indeholder faktisk dele fra dyr på en eller anden måde, selv om de fleste mennesker forbinder D-vitamin med solen og dermed måske primært med planter. Uanset hvad er dette tilskud et helt vegansk tilskud, der stammer fra alger.

Indhold

Dette veganske D-vitamin har ingen yderligere tilskud af andre vitaminer eller mineraler og er et rent D-vitamintilskud. Vi bemærker, at krukken ikke længere indeholder 100 kapsler som den gjorde i starten, men nu indeholder 90 kapsler. Det ser ud til, at de har benyttet lejligheden til at reducere antallet af kapsler samtidig med, at de har redesignet låget på krukken, uden at sænke prisen.

De nu 90 kapsler indeholder hver 3000 IE D-vitamin, hvilket skulle være nok for almindelige mennesker i Sveriges kolde og mørke klima. Hvis man bor i de aller nordligste dele af landet, kan behovet være højere, da man på visse særlige dage næsten ikke kan se solen stå op.

Kapslerne er lidt mindre i størrelse end de plejer at være for D-vitamin, hvilket kun er et plus.

Grundet i alger

For at undgå at have med dyreriget at gøre har Vitamin D3 Vegan i stedet udvundet vitaminet fra alger. Slutresultatet er lige så godt, og formen er stadig det gavnlige D3, der let optages af kroppen. En ulempe synes at være, at prisen generelt er højere, mens styrken er en smule lavere. Disse kombineret giver en mærkbart dårligere værdi for pengene, selvom produktet i sig selv ikke er dårligt.

Konklusion

Det veganske aspekt af kosttilskuddet er velkomment, men påvirker slutbrugeren i form af højere priser på grund af højere produktionsomkostninger. Styrken af D-vitaminet er ikke den højeste, men opfylder et almindeligt behov. Vi bryder os dog ikke om, at antallet af kapsler er blevet reduceret i et produkt, der i forvejen er dyrere fra starten, hvilket resulterer i en endnu højere pris, når prisen ikke efterfølgende er tilpasset det nye antal kapsler.

Desværre koster det i øjeblikket lidt ekstra at være veganer. Hvis man ser bort fra alle pris- og pengeproblemerne, er det stadig et tilfredsstillende produkt, som vi gerne anbefaler.

3. Healthwell vitamin D3 vegan
4.2
Healthwell

4. GAAM Health Series Vitamin-D

4.1

Mængde

100 kapsler

D2 eller D3

D3

Koncentration

100 µg / 4000 IE
 • Virkelig meget værdi for pengene
 • Høj koncentration af D-vitamin
 • Små kapsler
 • Unødvendig stor krukke, selv om mængden af kapsler er rigtig
 • Dåser fra GAAM ligner hinanden meget

Introduktion

De store giganter GAAM er også kommet med et D-vitamintilskud i form af GAAM Health Series Vitamin-D med en styrke på 4000 IU pr. kapsel. Dette er en mulighed, der giver god værdi for pengene og bør være et interessant valg for mange.

Indhold

Den store krukke, som kapslerne kommer i, og som ikke engang er halvt fyldt, indeholder 100 kapsler. Formen af D-vitaminet er D3 som mere eller mindre alt andet også er, med rette, da D3 er en langt mere effektiv og lettere optagelig form end D2, som også findes.

Koncentrationen af D-vitamin pr. kapsel er som nævnt 4000 IE, hvilket vil dække det daglige behov uden bekymringer. Der er dog en risiko for, at glasset med 100 kapsler ikke er nok til en hel sæson, og der kan være behov for to glas, afhængigt af hvor i Sverige man bor.

En ting at bemærke om GAAM-tilskud, der kommer i dåser, er, at dåserne ligner hinanden meget. Designet og farven er meget ens blandt glassene, hvilket betyder, at hvis du ejer flere kosttilskud fra GAAM, skal du hver gang læse nøje på glasset, hvad der står, for ikke at tage de forkerte kosttilskud.

Konklusion

GAAM Health Series Vitamin-D kommer med en rigtig lav samlet pris, hvilket burde gøre den til en varm kandidat blandt mange. Kapslerne har en høj koncentration af D-vitamin, selvom det ikke er den højeste, samtidig med at de langt fra er blandt dem med de laveste koncentrationer. Højdepunktet er dog forholdet mellem D-vitamin mængde og pris, som er blandt de højeste vi har set. En stærk anbefaling går til dette D-vitamin, hvis du har svært ved at bestemme dig har du et fremragende produkt her.

5. Holistic D-vitamin

3.9

Mængde

D2 eller D3

Koncentration

 • Flydende format
 • Let at dosere efter egne præferencer
 • Lavere koncentration
 • Lavere prisoverkommelighed

Introduktion

Der er få flydende D-vitamintilskud, men et af de bedre er Holistic Liquid Vitamin D.

Indhold

Denne flaske kommer i en størrelse på 500 ml, hvor hver portion er regnet som 5 ml. Det giver i alt 100 portioner i den almindelige størrelse. Styrken af kosttilskuddet er ikke særlig høj og er 1600 IE. Sammenlignet med konkurrenterne er den lidt bagud, selvom den ligger himmelhøjt over DRI-værdien, som i dette tilfælde er 840% pr. portion.

Tilskuddet kommer i en juice af forskellige frugter med en let sød, men mild smag. Selve vitaminet er afledt af fåreuld ligesom de fleste af de andre ikke-veganske muligheder, der er tilgængelige.

Holistics flydende D-vitamin har en smule placering overkommelig, hvis du ønsker at maksimere D-vitamin koncentrationen. Hvis du i stedet er på udkig efter bare at få et lille tilskud, er der fremragende muligheder.

Det flydende format

De største fordele ved dette flydende tilskud er, at du ikke behøver at sluge nogen ubehageligt store piller eller kapsler, hvis det er en bekymring normalt, og at det er helt frit at dosere større eller mindre portioner. Det betyder, at hvis du ønsker at dosere lidt mindre, kan du få flasken til at vare meget længe. Hvis du i stedet ønsker at tage større doser, vil det være mere økonomisk at vælge et stærkere produkt.

Konklusion

Som en af de få flydende muligheder at vælge imellem, har Holistic gjort et godt stykke arbejde. Desværre lider D-vitamin i flydende format af lavere koncentrationer, og det er også tilfældet med dette tilskud. Det du får i stedet er bedre doseringsmuligheder og det faktum, at du ikke behøver at bruge kapsler eller piller. Værdien for pengene er ikke i top, hvis du kun ønsker høje koncentrationer, men her får du alt andet i stedet.

Købeguide D-vitamin - Tips til et vellykket køb

Du bør undgå at købe noget, du ikke har brug for. Nogle gange kan det være svært at vide, hvad ens egne behov er, og hvis man rent faktisk skal købe noget, skal man også vide mere om, hvad der er vigtigt at vide. D-vitamintilskud har ikke ret mange særligt vigtige punkter, så vi tænkte, at vi ville fremhæve dem alle. To almindelige enheder, der bruges, når man taler om niveauer af D-vitamin, er mikrogram og internationale enheder (IU). Et mikrogram svarer til 40 IU D-vitamin, mens 1 IU igen svarer til 0,025 mikrogram D-vitamin.

Behovet

D-vitamintilskud bør ikke indtages i et omfang, der overstiger behovet. Almindelige mennesker har et behov på mellem 10-20 mikrogram D-vitamin om dagen, medmindre de har en usædvanlig medicinsk tilstand.

Den mest almindelige og nemmeste kilde til D-vitamin er sollys. I de solrige og varme måneder kan du dække hele dit behov ved at få sollys på din hud. Et kvarter et par gange om ugen i solen midt om sommeren er nok til, at kroppen kan danne D-vitamin, medmindre du er iført heldækkende tøj. Uden for de solrige måneder maj-august kan det være klogt at supplere dit behov for D-vitamin fra andre kilder som f.eks. fødevarer eller kosttilskud.

Kost

Når sollyset er svagt i Danmark, kan behovet for D-vitamin dækkes på andre måder. Hvis du spiser en afbalanceret kost, der specifikt indeholder fisk, og du har fået masser af sollys i sommermånederne, er der faktisk ikke meget behov for kosttilskud. Der er dog meget få kilder, der er naturligt rige på D-vitamin. De kilder, der normalt indtages ud over fisk, som er en af de rigere kilder til D-vitamin, er kød, visse udskæringer af kød og æg. Nogle vilde svampe kan også indeholde D-vitamin. Hvis du er vegetar eller veganer og samtidig holder dig fra fisk, er der risiko for, at du ikke får nok D-vitamin.

Hudfarve

Hudtonen spiller en vigtig rolle, hvis du ønsker at få D-vitamin naturligt i Danmark. Jo mørkere din hudtone er, jo mindre kan du optage solens stråler i de strålefattige måneder. Det betyder, at kosten bliver vigtigere flere måneder om året for at få den mængde D-vitamin, der er bedst for kroppen. I lighed med mørkere hudfarver er heldækkende tøj. Meget heldækkende tøj forhindrer strålerne i at nå huden, mens let og tyndt tøj kan lade nogle stråler slippe igennem på nogle intense dage. Hvis du ofte er dækket fra top til tå, kan det være nødvendigt at øge dit behov for D-vitamin gennem kosten eller kosttilskud.

Geografisk placering

Antallet af solskinstimer i visse perioder og intensiteten af solens stråler varierer alt efter, hvor du bor. Om sommeren er strålingen stærk nok til, at det ikke er svært for kroppen at producere D-vitamin.

Perioden mellem efterår og forår er den mindst solrige for Danmark. Hvis du har mørkere hud, kan det være svært for kroppen at optage det svage sollys, og hvis du desuden har en kost, der ikke bidrager til D-vitamin, er du i større risiko for D-vitaminmangel. Så folk i Danmark er generelt mere udsat for D-vitaminmangel end folk, der bor længere sydpå.

D2 og D3

D-vitamin kan opdeles i to undergrupper, D2 og D3. D3-vitamin står for colocalciferol og D2-vitamin står for ergocalciferol. Indtagelsen via kosten kan være enten D2 eller D3. Animalsk kost indeholder hovedsageligt D3, mens vegetabilsk kost hovedsageligt indeholder D2. D3 er det, der produceres i kroppen af solens stråler. Hvad betyder indtagelsen af enten D2 eller D3 i praksis?

Det viser sig, at kroppen kan optage langt større mængder af vitaminet, når det kommer i form af D3. Når det er sagt, er D2 på ingen måde dårligt, men kan også dække behovet for D-vitamin, selv om D3 er mere effektivt. Dette kan være interessant at vide især for vegetarer og veganere, som primært vil få D-vitamin fra kosten og kosttilskud i form af D2 for at undgå ernæring fra dyr så vidt muligt.

Produktsammenligning

ProduktMængdeD2 eller D3Koncentration
Vitamin D3 5000 IE
4.6
120 kapslerD3125 µg / 5000 IE
Elexir Pharma D3-vitamin
4.3
180 kapslerD362,5 µg / 2500 IE
Healthwell vitamin D3 vegan
4.2
90 kapslerD375 µg / 3000 IE
GAAM Health Series Vitamin-D
4.1
100 kapslerD3100 µg / 4000 IE
Holistic D-vitamin
3.9
---

Ofte stillede spørgsmål om D-vitamin

Hvad synes du om denne artikel?

Bedømmelse 5 / 5 (10 stemmer)