TestedeKosttilskud
Multivitamin - De 5 bedste valg testet og præsenteret
TestsMultivitamin

Multivitamin - De 5 bedste valg testet og præsenteret

Sidst opdateret: 5.10.2023

Multivitaminer spiller en stadig vigtigere rolle på det danske marked. Der er mange forskellige multivitaminer at vælge imellem, hvor der kan være markante forskelle i indholdet mellem produkterne, men som også er beregnet til forskellige typer af mennesker. Vi har undersøgt en lang række multivitaminer og præsenteret dem, som vi mener passer bedst til forskellige profiler og livssituationer.

Udførelse og undersøgelse af testen

Multivitaminer er vanskelige at sammenligne direkte med hinanden, men man skal tage hensyn til den gruppe, som vitaminet er målrettet mod, og sammenligne det med andre fra lignende grupper. Så er der også forskelle, der kan sammenlignes på tværs af den gruppe, som vitaminerne er målrettet den gruppe, som vitaminerne er målrettet. For at forenkle de vigtigste parametre, der er blevet anvendt til scoring, har vi udarbejdet følgende liste:

 • Vitaminer - Hvordan er balancen mellem de tilstedeværende vitaminer? Er der medtaget vitaminer, som er mindre almindelige og vanskelige at få gennem kosten?
 • Mineraler - Multivitaminer indeholder ofte også en dosis mineraler. Indeholder multivitaminen mineraler, og er det mineraler, som det kan være vanskeligt at få gennem kosten?
 • Andre stoffer - Hvilke andre stoffer indeholder multivitaminet? Nogle tilsatte stoffer kan interagere med vitaminerne og mineralerne og øge deres virkning i kroppen. Er der nogen af disse, eller har de andre stoffer en anden rolle?
 • Koncentration - Svagere eller stærkere multivitaminer behøver på ingen måde at være bedre eller dårligere, så længe det korrelerer med prisen. Hvordan hænger prisen sammen med koncentrationen?
 • Formål - tjener multivitaminet det formål, som formlen blev udviklet til?

Hele toplisten

1. Core Vitamins

4.6

Mængde

60 kapsler

Vitaminer

13 stk.

Mineraler

9 stk.

Andre tilføjelser

2 stk.

vegetarisk

Nej
 • Indeholder vigtige vitaminer og mineraler
 • Høj værdi for pengene
 • Velegnet til en bred vifte af mennesker
 • Lavt indhold af jern og kobber

Introduktion

Core Vitamins er en af de bedst sælgende multivitaminer hos Swedish Food Supplements. Dette kosttilskud er primært beregnet til trænende mennesker ifølge dem selv, men vi ser faktisk ingen grund til efter at have set indholdet at folk der træner lidt mindre også kunne bruge kosttilskuddet med gode resultater.

Indhold

Dette multivitamin er meget standardiseret i sit indhold. Det indeholder ca. 13 vitaminer, 9 mineraler og 2 andre kosttilskud alt efter hvordan man kategoriserer stofferne. Koncentrationen af stofferne varierer på en sådan måde, at det daglige referenceindtag (DRI) som regel ender i intervallet 100-150%. Nogle få vitaminer som f.eks. A- og C-vitamin har en DRI på henholdsvis 375 og 313 %.

Indtil videre ser det hele lovende ud. Der er dog nogle få mineraler, som vi gerne ville se højere niveauer af. Magnesium, jern og kobber har en DRI på 27, 15 og 15 %. Magnesium har generelt en lavere værdi, selv i rene magnesiumtilskud. På den anden side er der ikke noget galt med at have mere jern og kobber i en multivitamin.

I glasset, som multivitaminet kommer i, kan du finde 60 kapsler. Det kan virke som få, men det opvejes af, at koncentrationen af langt de fleste stoffer er høj.

Mineralet molybdæn

Et mineral, der klart skiller sig ud i blandingen, er molybdæn. Det er ikke noget, der normalt findes i multivitaminer eller endda noget, som mange mennesker har hørt om. Det er med til at stimulere proteinmetabolismen og kan være en af grundene til, at Core Vitamins anses for at være for motionister. Det er et mineral, som selvfølgelig også kan indgå i almindelige menneskers kost, og det er et lille plus for denne multivitamin.

Konklusion

Core Vitamins er en multivitamin, som vi sagtens kan anbefale. Den fungerer både til motionister og til dem, der ikke træner særlig meget. Antallet af kapsler er ikke det højeste, men til gengæld har mange stoffer en højere koncentration end andre multivitaminer. Mængden af jern og kobber kunne godt have været lidt højere, hvilket er den eneste åbenlyse ulempe. I forhold til prisen får man meget for pengene og derfor fortjener Core Vitamins mærket Bedst i Test.

1. Core Vitamins
4.6
Svensk Kosttilskud

2. Healthwell Multivitamin Kvinde

4.4

Mængde

90 kapsler

Vitaminer

13 stk.

Mineraler

8 stk.

Andre tilføjelser

13 stk.

vegetarisk

Ja
 • Indeholder de vigtigste vitaminer og mineraler
 • Indeholder yderligere kosttilskud fra bær og natur for at øge velvære
 • Fokus på kvinders biologi
 • Noget høj samlet pris, hvis du kun er på udkig efter basis vitaminer og mineraler

Introduktion

Multivitamin Woman fra velkendte Healthwell er en multivitamin, der er baseret på kvinders behov. Som du ved, har mænd og kvinder ikke de samme fysiske forhold, hvilket også betyder nogle forskelle i kosten. Dette har fra Healthwell's side resulteret i en helt separat multivitamin til kvinder.

Indhold

I den hvide bøtte med en mørklilla etiket finder du 90 kapsler. Desværre består en kapsel ikke af en daglig dosis, men det er meningen at man skal tage to kapsler om dagen. Det betyder, at indholdet af nogle stoffer ikke er helt så højt, som det kunne have været. Så disse 90 kapsler resulterer altså i 45 portioner.

De fleste vitaminer pr. dagsdosis lander på et dagligt referenceindtag (DRI) på 100-200%. Nogle af undtagelserne med meget højere værdier er vitamin A, D3 og B7. Disse har en DRI på 313, 400 og 500 % pr. kapsel.

Hvad angår mineralerne pr. kapsel, er værdierne lidt lavere end det, vi er vant til. Men pr. daglig dosis (2 kapsler) indeholder de normalt en DRI på mellem 50 og 100 % med enkelte undtagelser. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, at der er lidt lavere niveauer af både vitaminer og mineraler. Krukken indeholder 90 kapsler, hvilket i sidste ende skal ses i forhold til prisen.

Det kvindelige aspekt

Hvad gør så denne multivitamin særligt interessant for kvinder? Ud fra det vi har gennemgået indtil videre, er det de forhøjede niveauer af vitamin B7 og mineralet jern. Vitamin B7 er især vigtigt, hvis du ønsker at holde dine negle, hud og hår sundt, hvilket kvinder normalt har en interesse i. Jern er også vigtigt, fordi både piger og unge voksne kvinder har en højere omsætning af jern.

Noget vi ikke engang har nævnt endnu, som er meget spændende, er alle ekstrakterne fra forskellige frugter, bær og urter. Da disse ekstrakter ikke er rene vitaminer eller mineraler i sig selv, er der ingen RDI. Ekstrakterne kan dog i sig selv indeholde flere forskellige typer vitaminer, hvilket kan forklare de lidt lavere niveauer af disse i ren form, der er anført i indholdsfortegnelsen.

I stedet for at opregne alle ekstrakterne har vi valgt at fokusere på, hvad de fører til. Disse kan sammenfattes som et tilskud af antioxidanter, piperin, C-vitamin og lutein. De forskellige antioxidanter går lidt hånd i hånd med C-vitamin. Piperine er interessant på samme måde som vitamin B7 og hjælper med hår, hud og negle. Lutein er ikke rigtig tilpasset kvinder, men hjælper til at bevare et godt syn.

Konklusion

Healthwell Multivitamin Woman indeholder en spændende og anderledes kombination af vitaminer, mineraler og ekstrakter. Niveauet af vitaminer og mineraler er lavere end normalt, hvis man kun tager en kapsel, men opvejes hurtigt af alle ekstrakterne, som i sig selv også kan indeholde forskellige vitaminer. Der er flere stoffer, som er særligt interessante set fra et kvindeligt perspektiv. Alle disse andre stoffer gør, at den samlede pris for denne multivitamin er højere end for almindelige multivitaminer. Om de andre stoffer er den ekstra pris værd, er op til alle at afgøre, men vi mener, at de er det for kvinder.

2. Healthwell Multivitamin Kvinde
4.4
Healthwell

3. Core Vitamins Man

4.4

Mængde

120 kapsler

Vitaminer

13 stk.

Mineraler

8 stk.

Andre tilføjelser

16 stk.

vegetarisk

Nej
 • Bred profil af vitaminer og mineraler
 • Nogle ekstrakter fra frugt og grøntsager
 • Indeholder gunstige bakterier for maven og tarmen
 • Mange kapsler i krukken
 • I nogle tilfælde lidt svage doser af stoffer, hvis du kun tager én kapsel

Introduktion

Core Vitamins Man er en multivitamin til mænd, især til dem, der også har et lidt højere aktivitetsniveau end gennemsnittet. Dette er en krukke, der har en af de længere indholdsfortegnelser, som vi har set indtil videre. Det kommer måske ikke som en overraskelse, at en kapsel ikke kun indeholder vitaminer og mineraler, men meget mere.

Indholdsfortegnelse

Hver krukke indeholder 120 kapsler, hvor du forventes at tage to kapsler pr. daglig dosis. Den lange liste af ingredienser kan opdeles i fire forskellige grupper. Disse er vitaminer, mineraler, forskellige naturlige ekstrakter og endelig bakteriekulturer. Der er tale om en kompleks kapsel, der indeholder lidt af hvert.

Blandt vitaminerne og de vitaminlignende stoffer er indholdet normalt omkring 150 % pr. daglig dosis (2 kapsler) af det daglige referenceindtag (DRI). De store undtagelser er vitamin D3, A, B12 og B6, som i stedet ligger på 400, 313, 304 og 300 % af DRI-værdien. Overskridelser i denne klasse er almindelige og forekommer blandt mange multivitaminer. Mængden af vitamin D3 er lidt højere end for de fleste andre multivitaminer, hvilket vi ser som en fordel.

Blandt mineralerne ser det meget blandet ud. De fleste har en DRI, der lander i intervallet 100-140%. Nogle af de undtagelser, der har en højere andel, er selen og zink med henholdsvis 273% og 200% af DRI. Mængden af kobber ender på en meget lav værdi med kun 15% DRI. Mængden af magnesium præsenteres på to måder, først med magnesium alene på 108 % af DRI, men derefter også elementært magnesium 17 % pr. daglig dosis. Ved elementært magnesium forstås helt rent magnesium, når der ses bort fra bindemidler og lignende.

Blandt vitaminerne er koncentrationen lidt svagere end vi havde håbet på, og endnu mere blandt mineralerne, hvis man kun ser på en enkelt kapsel. Værdien for kobber er usædvanlig lav, mens jern helt mangler. Havde det sluttet her, havde der været mere at ønske, men det er her, det starter med det, vi ikke har været igennem endnu. Og glem ikke, at krukken indeholder 120 kapsler.

Ekstrakterne og bakterierne

Det, der gør Core Vitamins Man unik, er indholdet af både ekstrakter fra urter, grøntsager og frugter i kombination med 5 forskellige bakteriestammer. Blandt disse er der ingen RDI'er og kan være svært at sammenligne.

Ekstrakternes hovedfunktion er at virke som antioxidanter, men også at tilføre yderligere vitaminer og mineraler. Bakterierne skulle hjælpe med maven og tarmene. Især trænende personer kan indtage en masse mad og andre ting, som nogle gange kan forstyrre maven. Det er her, at gode bakteriekulturer kommer til gavn.

Konklusion

Core Vitamins Man er en multivitamin, som vi varmt kan anbefale. Indholdet af de mest almindelige vitaminer og mineraler pr. kapsel kunne godt have været højere, men det kompenseres af, at krukken indeholder flere kapsler end mange andre. Alle ekstrakterne og bakteriekulturen supplerer det øvrige indhold. I forhold til prisen får man rigtig meget for pengene. Hvis der er én ting, vi kunne have ønsket os, ville det have været tilstedeværelsen af jern og en lidt højere koncentration af stoffer eller en lidt lavere pris for at kunne tage en kapsel om dagen. Ellers har vi her et multivitaminvalg, der indeholder meget i en lille pakke.

3. Core Vitamins Man
4.4
Svensk Kosttilskud

4. Healthwell Multivitamin Vegan

4.3

Mængde

90 kapsler

Vitaminer

14 stk.

Mineraler

11 stk.

Andre tilføjelser

8 stk.

vegetarisk

Ja
 • Tilpasset til veganske og vegetariske livsstile
 • Små kapsler - lette at sluge
 • Højere pris

Introduktion

Multivitamin Vegan er en vegansk multivitamin med et indhold, der er specielt tilpasset en vegansk livsstil. Den veganske kost gør det sværere at få alle de vigtige næringsstoffer fra maden, men dette kosttilskud har forsøgt at gøre det meget lettere.

Indhold

I denne multivitamin finder du vitaminer, mineraler og stoffer, der på forskellige måder er relateret til de to foregående. Krukken med den grønfarvede etiket, der symboliserer naturen, indeholder 90 kapsler. En normal daglig dosis består af 2 kapsler, hvilket betyder, at du kan holde til 45 dage, hvis du følger anbefalingerne.

Med hensyn til vitaminer er det klart, at en daglig dosis har et stort overskud af de forskellige B-vitaminer, der er til stede. Det daglige referenceindtag (DRI) for disse varierer fra 200 til 2400 %. A- og D3-vitamin er også rigeligt til stede med henholdsvis 313 og 400 % DRI. E-vitamin er langt mindre rigeligt til stede med et DRI på 20 %.

Når det gælder mineralerne, ser koncentrationen ikke så spredt ud. Koncentrationen af de fleste mineraler lander i intervallet 100 - 250 % DRI. To mineraler med lidt højere værdier er calcium og magnesium. Der er dog også angivet den elementære mængde af disse mineraler, hvilket er den rene mængde af mineralet uden bindestoffer. Dette sænker DRI-værdien til henholdsvis 18 og 36 % DRI pr. kapsel.

Det veganske og vegetariske aspekt

Det er tydeligt, at de vitaminer og mineraler, der hovedsageligt kommer fra dyreriget, også er dem, som denne multivitamin har det største overskud af. I dette tilfælde kommer stofferne dog i stedet fra planteriget, og så er koncentrationen blevet øget betydeligt for at opnå en god balance i kombination med en traditionel vegetarisk eller vegansk kost. Det er tydeligt, at Multivitamin Vegan er tilpasset mennesker med en bestemt kost, og det er lykkedes dem at afbalancere det der, hvor der er mest brug for det.

Det mest åbenlyse eksempel er den store mængde af de forskellige B-vitaminer, som findes i de højeste koncentrationer i fødevarer fra dyreriget. Der er også calcium i kosttilskuddet, som normalt ikke er til stede, og højere koncentrationer af kobber.

Konklusion

Healthwell Multivitamin Vegan har et klart vegansk og vegetarisk fokus på deres multivitamin, og vi mener, at det er lykkedes godt. Prisen er lidt højere end for almindelige multivitaminer, men fordelen er en skræddersyet opskrift efter veganeres og vegetarers behov, med den bonus at selve slutproduktet selvfølgelig også er vegansk. Vi anbefaler dog andre grupper at vælge en anden multivitamin for at opnå en optimal balance i vitaminindtaget.

4. Healthwell Multivitamin Vegan
4.3
Healthwell

5. GAAM Health Series Multivitamin

4.0

Mængde

100 kapsler

Vitaminer

12 stk.

Mineraler

8 stk.

Andre tilføjelser

0 stk.

vegetarisk

Nej
 • Lav pris
 • Tilfredsstiller et grundlæggende behov
 • Intet ekstra oven i vitaminer og mineraler, der kan øge prisen
 • GAAM krukker ligner hinanden meget, let at tage fejl
 • Noget lave doser af få stoffer

Introduktion

Health Series Multivitamin fra GAAM er en multivitamin, der sikrer de mest basale behov for vitaminer og mineraler. Der er ikke investeret i noget ekstra eller unødvendigt, men kun i det væsentlige til en favorabel pris.

Indhold

Indholdet skiller sig ud på en sådan måde, at det er usædvanligt afbalanceret. I normale tilfælde kan niveauerne for det daglige referenceindtag (DRI) variere meget, fordi kroppen ikke altid er særlig god til at optage alle de tilgængelige stoffer. I glasset finder vi 100 kapsler med i alt 20 vitaminer og mineraler pr. kapsel.

Der er kun to stoffer, der ikke har 100 % DRI pr. kapsel, og det er vitamin B12 med 200 % DRI og mineralet magnesium med sin 16 % DRI. At mængden af magnesium ikke er højere er almindeligt, men i dette tilfælde kunne den godt have været lidt højere. B12-vitamin er lidt højere end hvad vi normalt ser, men på ingen måde på skadelige niveauer. Vitaminet bruges af kroppen til dannelsen af røde blodlegemer og er noget, som kroppen ikke selv kan producere.

Noget vi ikke altid ser er høje niveauer af jern, som også har 100% DRI pr. kapsel. Dette er ikke nødvendigvis en ulempe, så længe du ikke tager flere kapsler for at få mere af et andet stof. Høje niveauer af jern over en længere periode kan være skadeligt for kroppen.

100 af alt

Man kan sige, at GAAM multivitamin giver mere eller mindre 100 % af alt det vigtige eller essentielle. Kroppen vil ikke optage alt, hvad der tilbydes, men det er en glimrende idé at starte med denne multivitamin og derefter om nødvendigt få mere af de stoffer, som du føler, du har brug for mere af.

Konklusion

Det, der gør GAAM Health Series Multivitamin mest interessant, er prisen i forhold til antallet af kapsler, koncentrationen og valget af vitaminer og mineraler. Dette er en multivitamin til dem, der faktisk holder en god kost, men som gerne vil være sikker på, at de ikke er gået glip af noget og ikke ønsker at få noget unødvendigt.

Købeguide Multivitamin - Tips til et vellykket køb

Hvis du har besluttet eller ved, at en multivitamin er noget, der vil forbedre din livskvalitet, vil vi naturligvis sørge for, at købet bliver så godt som muligt. Hvis du ikke tidligere er blevet informeret og oplyst om multivitaminer, kan det være en god idé at bygge et lille grundlag op, så købet ikke kun bliver halvgodt. Vi har nedenfor fremhævet grundlæggende informationer, der kan hjælpe dig med valget af multivitamin.

Behov

Vores kroppe er alle forskellige, og afhængig af livsstil, alder og psykisk velvære kan forskellene være så meget desto større. Det betyder, at behovene for vitaminer og mineraler ikke er de samme, selv om de grundlæggende behov, dvs. minimumsniveauet for det, du bør indtage, er ens. Dette er en af grundene til, at multivitaminer har flere forskellige underkategorier, som de er bedst egnet til. Disse underkategorier spænder fra køn og alder til aktivitetsniveau og generel livsstil. For eksempel kan nogle almindelige multivitaminer, der findes, være til kvinder, mænd, gravide, børn, seniorer, atleter osv.

Bare fordi du tilhører en gruppe, betyder det ikke automatisk, at den gruppe af multivitaminer vil være den rigtige. I nogle tilfælde kan du tilhøre flere grupper eller have et behov, som en anden gruppe normalt har. Dette er primært en måde at gøre det nemmere for forbrugeren at finde hurtigt noget, der kan virke godt, og det er sjældent et problem heller at købe multivitaminer, der er beregnet til en helt anden gruppe. Det grundlæggende i indholdssættet er som regel ens, og resten er ikke skadeligt.

Indholdet

Det grundlæggende indhold i forskellige multivitaminer, som vi har nævnt før, er meget ens. Det består som regel af vitaminerne fra A til E og i mange tilfælde også af K-vitamin. Så kommer det, der gør, at forskellene kan være store. Ud over vitaminer er mange multivitaminer blevet beriget med et eller flere af følgende; mineraler, forskellige former for ekstrakter fra naturen, bakteriekulturer og olier. Ser man bort fra vitaminer og mineraler, er koncentrationen af de øvrige stoffer som regel ikke særlig høj, men kan give et lille skub i den rigtige retning inden for den kategori, multivitaminen markedsføres inden for.

Koncentration

Uanset indholdet er det interessant at se på koncentrationen af indholdet. Da multivitaminer kan have flere forskellige formål, kan man ikke sige, at en multivitamin, der har lavere koncentrationer af stoffer, er ringere, hvis prisen også er tilpasset. Hvis man holder en god kost, kan der i første omgang måske slet ikke være behov for en multivitamin, mens der i andre tilfælde kan være et lille behov for et tilskud og i andre tilfælde et stort behov for vitaminer.

Noget, som den forsigtige måske har bemærket, er, at flere multivitaminer kan have et dagligt referenceindtag (DRI), der ligger et godt stykke over 100 %. Forklaringen ligger i, at kroppen ikke er i stand til at optage den fulde mængde af de stoffer, som en multivitamin indeholder. I andre tilfælde kan det være, at overskuddet af stoffer opklares uden bekymring af kroppen, og at høje niveauer kan give et boost for en bestemt gruppe mennesker. Når det er sagt, bør kosttilskud ikke overforbruges, og produktets anbefalinger for indtag bør følges.

Form

Stofferne i multivitaminer kan være tæt pakket, og derfor er pilleformatet blevet den mest populære og praktiske måde at indtage kosttilskuddet på. Det er dog ikke alle, der sætter pris på piller, så multivitaminer kan også findes i pulver- og væskeform, selv om disse er mindre almindelige. Kvalitetsforskellene mellem de forskellige former er ikke store, men udvalget af flydende og pulverformede multivitaminer er meget mindre, og desværre er de i de fleste tilfælde dyrere.

Produktsammenligning

ProduktMængdeVitaminerMineraler Andre tilføjelservegetarisk
Core Vitamins
4.6
60 kapsler13 stk.9 stk.2 stk.Nej
Healthwell Multivitamin Kvinde
4.4
90 kapsler13 stk.8 stk.13 stk.Ja
Core Vitamins Man
4.4
120 kapsler13 stk.8 stk.16 stk.Nej
Healthwell Multivitamin Vegan
4.3
90 kapsler14 stk.11 stk.8 stk.Ja
GAAM Health Series Multivitamin
4.0
100 kapsler12 stk.8 stk.0 stk.Nej

Ofte stillede spørgsmål om Multivitamin

Hvad synes du om denne artikel?

Bedømmelse 4.3 / 5 (16 stemmer)