TestedeKosttilskud
Jerntilskud - De 5 bedste valg testet og præsenteret
TestsJerntilskud

Jerntilskud - De 5 bedste valg testet og præsenteret

Sidst opdateret: 5.10.2023

Jern er et livsvigtigt mineral, som bl.a. er nødvendigt for at opretholde normale blodniveauer. Jern er nødvendigt for at producere de proteiner, der transporterer ilt fra lungerne til cellerne i kroppen. I denne artikel vil vi se nærmere på jernets rolle, og hvor meget og hvornår man skal tage jerntilskud. Vi præsenterer også, hvad vi anser for at være de bedste jerntilskud, der kan hjælpe dig med at forbedre dit helbred. I vores købsguide kan du finde ud af alt, hvad du skal overveje, når du vælger det rigtige jerntilskud til dig.

Udførelse og undersøgelse af testen

Vi har omhyggeligt undersøgt og vurderet de produkter, vi anbefaler, for at kunne give sikre og pålidelige købsråd. Vores tests er omfattende og tager højde for mange forskellige aspekter. Vi overvejer følgende faktorer, når vi vurderer og anmelder produkter:

  • Ingredienser - Jerntilskud indeholder generelt meget få ingredienser. Normalt kun jern og det, der er i selve kapslen, såsom stivelse og antiklumpningsmidler. Nogle gange er der nogle vitaminer inkluderet, især hvis produktet er et såkaldt "kompleks". Vi foretrækker så få ingredienser som muligt, højst et par tilsatte vitaminer.
  • Jernets form - Jern findes i mange forskellige kemiske former. De omtales med forskellige suffikser som f.eks. jerncitrat eller jernfumarat. De forskellige former har lidt forskellige egenskaber, som kan påvirke optagelsen eller skånsomheden af produktet.
  • Pris - Prisen er selvfølgelig vigtig, men den bør ikke være en alt for stor faktor, når det gælder kosttilskud. Først og fremmest skal produktet være egnet til formålet og faktisk gøre det, det hævder at gøre, og derefter kan du se på prisen. Der er masser af produkter, der underpræsterer og ikke tilfører noget til kroppen, så det betyder ikke noget, om det er billigt.

Hele toplisten

1. Jerntabletter Weightworld

4.9

Størrelse

400 kapsler

Jern / portion

28 mg

Type af jern

Jernbisglycinat

Kapsler / portion

2 kapsler

2. Jern Skonsam

4.7

Størrelse

90 kapsler

Jern / portion

20 mg

Type af jern

Jernbisglycinat

Kapsler / portion

1 kapsel

3. Holistic Jernkomplex

4.5

Størrelse

90 kapsler

Jern / portion

25 mg

Type af jern

Jernbisglycinat

Kapsler / portion

1 kapsel

4. Vitaprana Jern

4.3

Størrelse

110 kapsler

Jern / portion

25 mg

Type af jern

Jernbisglycinat & jernglukonat

Kapsler / portion

1 kapsel

5. Core Iron Caps Woman

4.1

Størrelse

90 kapsler

Jern / portion

20 mg

Type af jern

Jernfumarat

Kapsler / portion

1 kapsel

Købeguide Jerntilskud - Tips til et vellykket køb

For at vælge det rigtige jerntilskud skal du vide, hvilken type jern du køber. Der findes mange forskellige jernforbindelser, og nogle af dem er stort set uoptagelige for kroppen, med andre ord penge ud af vinduet.

Jern opdeles i to forskellige typer: ikke-hæmjern og hæmjern. Hovedforskellen mellem de to er, at hæmjern er let at optage, mens ikke-hæmjern er sværere for kroppen at få adgang til. Hæmjern er jern, der i højere grad findes i animalske fødevarer, mens ikke-hæmjern findes i vegetabilske fødevarer. Det er altid hæmjern i kosttilskud.

Ud over disse er jernet bundet i kemiske forbindelser for at lette optagelsen i kroppen. Disse får forskellige suffikser som f.eks. jernfumarat og jernbisglycinat. Der findes en lang række kombinationer af stoffer, men det, du skal vide, er, at du skal undgå jernoxid. Jernoxid absorberes meget dårligt, hvis overhovedet, af kroppen. Jernsulfat er lidt bedre, men har en ret dårlig optagelsesrate. Kig i stedet efter jernfumarat og jernbisglycinat, som let optages af kroppen, fordi molekylerne er mindre.

Jernfumarat er en organisk forbindelse, der absorberes hurtigt, og som ofte bruges i sundhedssektoren til at behandle jernmangel og anæmi. Jernbisglycinat er en kombination af jern og aminosyren glycin, og det er den form, du skal vælge, hvis du let bliver forstyrret af kosttilskud, da den er mere skånsom. Jernpeptider og jerncitrat er også letoptagelige former for jern.

Fordele ved jerntilskud

Jerns primære rolle i kroppen er at transportere ilt, så jernmangel kan være meget alvorligt og hurtigt påvirke, hvordan du har det. Jernmangel fører i første omgang til træthed og svaghed, men også svimmelhed. Jerntabletter kan hjælpe dig med at øge dit jernindtag. Hvis du mangler jern, kan tilskud hjælpe dig med at få det bedre, især ved at normalisere dit energiniveau og få dig til at føle dig mere vågen.

Øget energi og udholdenhed - Takket være jerns evne til at transportere ilt, og dermed næringsstoffer, til kroppen, vil din energi øges. God iltning af musklerne fører også til bedre arbejdskapacitet under træning og forbedret udholdenhed.

Generelt helbred - Jern er med til at styrke immunforsvaret og bekæmpe infektioner. Jern hjælper dig også med at opretholde en normal fordøjelse ved at producere mavesyre og visse enzymer. Din hjerne og kognitive funktion har også gavn af jerntilskud.

Hvem har brug for jerntilskud?

Gravide kvinder kan have brug for at tage jerntilskud. Jernmangel er ikke ualmindeligt hos gravide kvinder, da blodvolumen øges for at dele næringsstoffer med barnet. I dette tilfælde kan jerntilskud være en glimrende måde at opfylde det ekstra behov på. Sørg for at konsultere din jordemoder, før du tager kosttilskud under graviditeten. Selv efter graviditeten kan det være nyttigt at tage jerntilskud for at undgå den træthed og mangel på energi, som jernmangel kan forårsage. Under amning er der egentlig ikke behov for ekstra jern, bare sørg for at få masser af næring fra god mad, så har du sandsynligvis ikke brug for kosttilskud.

Anbefalinger til dosering

Husk at konsultere en læge, før du begynder at tage kosttilskud, hvis du lider af en sygdom eller en kronisk tilstand. Det samme gælder, hvis du regelmæssigt tager medicin, da jern kan interagere med visse typer medicin. Det er også klogt at tale med en jordemoder, før man giver tilskud til små børn.

Spædbørn og børn under 6 år: 8 mg
Børn i alderen 6-9 år: 9 mg
Børn 10-13 år: 11 mg
Drenge 14-17 år: 11 mg
Piger 14-17 år: 15 mg
Kvinder i den fødedygtige alder: 15 mg
Andre voksne: 9 mg

Produktsammenligning

ProduktStørrelseJern / portionType af jernKapsler / portion
Jerntabletter Weightworld
4.9
400 kapsler28 mgJernbisglycinat2 kapsler
Jern Skonsam
4.7
90 kapsler20 mgJernbisglycinat1 kapsel
Holistic Jernkomplex
4.5
90 kapsler25 mgJernbisglycinat1 kapsel
Vitaprana Jern
4.3
110 kapsler25 mgJernbisglycinat & jernglukonat1 kapsel
Core Iron Caps Woman
4.1
90 kapsler20 mgJernfumarat1 kapsel

Ofte stillede spørgsmål om Jerntilskud

Hvad synes du om denne artikel?

Bedømmelse 3.9 / 5 (12 stemmer)