TestedeKosttilskud
Kosttilskud for bedre søvn - De 5 bedste valg testet og præsenteret
TestsKosttilskud for bedre søvn

Kosttilskud for bedre søvn - De 5 bedste valg testet og præsenteret

Sidst opdateret: 5.10.2023

De fleste mennesker vil på et tidspunkt i deres liv opleve en periode, hvor det er sværere at falde i søvn om natten. Den langsigtede løsning er naturligvis at finde årsagen til søvnproblemerne, som i mange tilfælde omfatter stress, angst og andre negative følelser. Mens de arbejder på at løse det underliggende problem, ønsker de fleste mennesker stadig at kunne sove godt. Vi har prøvet og udarbejdet en liste over de bedste håndkøbssøvntabletter, der ikke er klassificeret som medicin, og som vi mener kan hjælpe med søvn i ængstelige perioder.

Udførelse og undersøgelse af testen

Vi har udvalgt et stort antal produkter fra kendte og velrenommerede butikker og har inkluderet dem i vores test. Vi har undgået udenlandske butikker, der sælger til Danmark, da sådanne butikker i nogle tilfælde kan omgå dansk lovgivning og inkludere stoffer i produkterne, som ikke altid er godkendt. I vores test har vi primært fokuseret på følgende punkter:

 • Indhold - Der findes flere naturlige stoffer, som kan hjælpe med at slappe af, mindske stress og angst og gøre kroppen klar til at sove. Vi har kigget på, hvilke af disse stoffer der er til stede i de forskellige produkter og i hvilke koncentrationer.
 • Virkning - Virkningen kan være meget svær at undersøge. Derfor har vi udover at teste produkterne selv, også noteret os, hvad en lang række forbrugere, der har købt produkterne, har sagt om dem. Produkterne blev testet i henhold til anvisningerne for det pågældende produkt, og anvisningerne blev taget en portion en time før sengetid. Der blev brugt et træningsur til at logge søvnrytmer og -tider.
 • Værdi for pengene - En sovepille skal i sidste ende sættes i forhold til en pris. En billigere sovepille vil have lavere krav, og vi forventer ikke så høje koncentrationer af forskellige stoffer. Hvor kan du finde et niveau, hvor du får et kvalitetsprodukt for pengene?

Hele toplisten

1. Core Good Night

4.6

Mængde

90 kapsler

Portioner

30 stk.

GABA

250 mg

Ashwagandha

400 mg

L-teanin

250 mg

Magnesium

500 mg

Vitamin B6

11 mg
 • Stor værdi for pengene
 • Indeholder de vigtigste stoffer, der kan hjælpe med at sove
 • Mange kapsler pr. Portion

Introduktion

Core Good Night fra giganterne Svenskt kosttillskott er en af deres bedst sælgende sovepiller, som ikke kun består af én enkelt ingrediens. De har investeret i en bred indholdsfortegnelse for at få både kort- og langtidsvirkninger.

Indholdsfortegnelse

I glasset finder vi 90 kapsler. Dette er en forholdsvis stor mængde, men portionerne er desværre ikke så mange, når der skal bruges 3 kapsler pr. normal dosis, hvilket giver 30 portioner. Indholdsfortegnelsen er bred, og vi ser mange stoffer, som vi godt kan lide.

Basen i disse sovepiller er ashwagandha med sine 400 mg pr. portion tæt efterfulgt af GABA og L-theanine med 250 mg hver. Dette er en meget fornuftig kombination for en hurtig beroligende effekt. Vi finder også den populære ZMA-blanding, som ofte findes helt eller delvist blandt sovepiller. ZMA er altså en blanding af magnesium, zink og B6-vitamin. Disse har måske ikke den store effekt kort tid efter indtagelse af kapslerne, men er stoffer, der kan knyttes til søvn generelt, hvor normale værdier er at foretrække.

Der er yderligere stoffer i kapslerne, som vi ikke finder alt for interessante ud fra et beroligende og stressreducerende perspektiv. Et stof, der dog kan hjælpe de andre, er piperin. Med piperin kan biotilgængeligheden af de andre øges, eller kroppens absorptionskapacitet kan simpelthen forklares.

Sengetid med Core Good Night

Ca. 45 minutter før det var tid til at gå i seng, tog jeg 3 kapsler af Core Good Night. Lidt akavet at skulle sluge hele 3 kapsler for en almindelig portion. En beroligende følelse kom langsomt men sikkert. Både for kroppen men også i sindet. Søvnen kom ikke med det samme, men det tog kortere tid end normalt at falde i søvn. Selve søvnen var dyb, selv om man blev vækket en gang i løbet af natten. Morgenen løj relativt meget, som den plejer at gøre efter en god nats søvn.

Konklusion

Core Good Night indeholder alle de rigtige ingredienser, som du ønsker at se i en sovepille. Vi er dog ikke helt tilfredse med koncentrationerne, hvilket betyder, at prisbilligheden falder en smule, når man skal tage flere kapsler. En fordel er dog, at man nemt kan dosere ned og kun tage én kapsel, hvis man føler, at det virker. Selve produktet er dog rigtig godt, men vi ville gerne have haft en lille justering ned i pris.

1. Core Good Night
4.6
Svensk Kosttilskud

2. Better You Natt

4.4

Mængde

60 kapsler

Portioner

60 stk.

GABA

250 mg

Ashwagandha

-

L-teanin

100 mg

Magnesium

-

Vitamin B6

12 mg
 • Høj koncentration pr. kapsel
 • Mange portioner
 • Højere pris
 • Der mangler nogle almindelige beroligende stoffer

Introduktion

Kosttilskuddet med det enkle og korte navn Night fra Better You er en søvntablet, som har forsøgt en lidt anderledes tilgang til søvntabletter. En række stoffer, der normalt forekommer, er med, men så mangler nogle og andre mindre almindelige stoffer er i stedet blevet inkluderet.

Indhold

Det vi finder i denne krukke er en kapsel, hvor der er lagt mest vægt på GABA, hvilket er en god start. Vi får 250 mg GABA pr. kapsel, mens vi får 100 mg af de andre stoffer foruden B6-vitamin og piperin.

Vi synes, at grundlaget er godt med både GABA og L-theanin i front, men vi ville gerne have set ashwagandha i et hjørne, hvis de havde tænkt sig at inkludere flere stoffer end blot ét, hvilket de har gjort her. Noget vi ikke ser så ofte i sovepiller er inositol. Ordet i sig selv siger måske ikke så meget, men nogle vil måske genkende vitamin B8. Dette er ikke et rigtigt vitamin, men det virker på en lignende måde.

Inositol kan være forbundet med søvn ved at øge serotoninniveauet og hjælper også med at regulere blodsukkeret. Et godt humør under søvnen er naturligvis altid at foretrække, så vi ser det som en positiv overraskelse blandt de andre. Der er også nogle ekstrakter af de velkendte og beroligende planter kamille og citronmelisse.

En dyb søvn

Omkring en time før det var tid til at afslutte dagen og gå i seng, blev der taget en kapsel. Det tog længere tid at mærke noget som helst, end vi først havde troet, men øjnene blev lidt tungere, og det var lettere at slippe visse tanker. Selv søvnen kom efterhånden uden afbrydelser hele natten igennem. Energiniveauet føltes lidt højere om morgenen, men det var ikke meget hurtigere at falde i søvn. Denne sovepille var hovedsageligt kendetegnet ved sin ro og virkningen, efter at man allerede er faldet i søvn.

Konklusion

Better You Night er et lidt dyrere produkt end andre i samme kategori, men har lidt mere fyldige kapsler. Dette er et produkt til dem, der kun har brug for et lille skub for at falde i søvn, men som gerne vil have en god søvn og masser af energi om morgenen. Prisen kan være afskrækkende for nogle, hvilket er den største ulempe. Dette er en af de få muligheder med inositol i blandingen, hvilket vi sætter pris på, men ville gerne have set ashwagandha også for at få en næsten komplet sovepille.

2. Better You Natt
4.4
Lyko

3. GAAM Health Series GABA

4.1

Mængde

100 kapsler

Portioner

100 stk.

GABA

500 mg

Ashwagandha

-

L-teanin

-

Magnesium

-

Vitamin B6

-
 • Billig
 • Høj dosis GABA pr. kapsel
 • GABA alene vil ikke virke for de fleste mennesker

Introduktion

GAAM Health Series GABA er en af de mere enkle sovepiller, som vi har medtaget i vores test. Ud fra et testmæssigt synspunkt er disse sovepiller ikke særlig interessante, fordi de kun indeholder ét stof, men hvis stoffet er nok til at nogle mennesker kan få bedre søvn, skal de selvfølgelig testes og anmeldes.

Indhold

I krukken fra GAAM finder du 100 kapsler. En portion er en kapsel, hvilket betyder, at du får mange portioner. En kapsel består af 500 mg GABA. I forhold til andre sovepiller får du meget GABA for dine penge. Andre sovepiller har normalt lignende mængder GABA pr. portion, men så består en portion også af 2-3 kapsler. Disse kapsler fra GAAM har derfor et ekstremt højt indhold af GABA, men indeholder ingen andre stoffer.

En dosis GABA før sengetid

En time før det var tid til at lukke øjnene, blev en kapsel taget og slugt med vand. Vores testpanel havde lidt blandede erfaringer. De fleste fik en let beroligende fornemmelse, men om søvnen også fulgte med roen var ikke så klart. Nogle faldt i søvn som de plejer, mens andre følte, at selv det at falde i søvn var lettere. Et par af testpersonerne kunne ikke rigtig afgøre, om de mærkede en klar forskel eller ej.

Konklusion

GABA som sovemiddel vil ikke være for alle. For dem, der har fundet ud af, at GABA hjælper, er GAAM's Health Series GABA et af de uovertrufne alternativer. Krukken har en forholdsvis lav pris og meget GABA pr. kapsel, samtidig med at en krukke holder i meget lang tid.

4. Star Nutrition Nootropics Night

4.0

Mængde

60 kapsler

Portioner

30 stk.

GABA

250 mg

Ashwagandha

300 mg

L-teanin

150 mg

Magnesium

-

Vitamin B6

-
 • God blanding af stoffer
 • Høj samlet pris
 • Svage kapsler

Introduktion

Nootropics Night er en søvntablet fra Star Nutritions premium-serie. De har inkluderet alle de vigtigste kerneingredienser til at opbygge en anstændig sovepille, og så nogle. Noget, der normalt hører til ordet premium, er også prisen.

Indhold

Den sorte krukke gemmer på 60 kapsler, der tilsammen giver 30 almindelige portioner. Med andre ord er en portion 2 kapsler. Blandt det vi normalt finder i en sovepille eller kapsel, finder vi også her. Det er ashwagandha, GABA og L-theanin. Allerede her har du et godt grundlag for et premium produkt, men det viser sig at det der er mest til stede i kapslerne er ingen af disse, men fra Serenzo.

Serenzo er nok ikke noget, som de fleste har hørt om. Det er et ekstrakt af nogle specifikke citrusfrugter. Serenzo siges at have flere forskellige typer af beroligende virkninger. Blandt andet reducerer det opfattet stress og angst, noget der holder mange mennesker vågne om natten. Dette er altså det mest rigelige stof, med 500 mg pr. portion. Der er også nogle andre stoffer for at øge biotilgængeligheden, herunder piperin.

Falder hurtigt i søvn

Da aftenen var kommet, og det var tid til at gå i seng, blev to kapsler taget en time før øjnene blev lukket. Søvnen kom usædvanligt hurtigt uden andre beroligende følelser. Der var heller ingen afbrydelser i løbet af natten, og da øjnene blev åbnet igen, var det morgen. Kapslerne er ikke specielt stærke, når det gælder de sædvanlige stoffer, som normalt findes i en sovepille, men effekten var alligevel god. Om det har noget med Serenzo at gøre, kan vi ikke være sikre på.

Konklusion

Dette er et meget dyrt produkt, for at begynde med. Vi ved, at flere af de mest almindelige ingredienser ikke er noget, der hæver prisen, og hvad der er tilbage, er Serenzo. Vi havde meget gode erfaringer med Nootropics Night, men den høje pris er noget der trækker bedømmelsen markant ned i forhold til hvad den ellers kunne have været. Hvis du har prøvet flere andre billigere sovepiller uden videre effekt, ville denne med Serenzo være noget at prøve. Ellers synes vi, at du først skal prøve et billigere produkt.

5. Night By Aware

3.9

Mængde

90 kapsler

Portioner

45 stk.

GABA

450 mg

Ashwagandha

400 mg

L-teanin

150 mg

Magnesium

-

Vitamin B6

-
 • Adskillige gennemprøvede stoffer til beroligelse og stressreduktion
 • En base af flere naturlige urter
 • Tørre kapsler
 • Der mangler nogle mineraler, der kan hjælpe med søvn

Introduktion

Night By Aware er en søvntablet baseret på et fundament af naturlige urter og aminosyrer. Denne sovepille er relativt ny på markedet og er ikke baseret på noget tidligere produkt fra Aware, men er deres første forsøg på at skabe et produkt i kategorien. Hvad de har gjort med denne sovepille er, at det er lykkedes godt!

Indholdet

Grundlaget for indholdet er baseret på urter og aminosyrer. Mere præcist består disse af aminosyrerne GABA og L-theanin samt urterne ashwagandha, kamille og citronmelisse. En krukke indeholder 90 kapsler, og anbefalingen for en portion er 2-3 kapsler. Vi har brugt 2 kapsler pr. portion.

GABA og ashwagandha er fremhævet mest pr. portion, hvilket vi synes er glimrende. Begge har stærke beroligende virkninger og behøver ikke at blive opbygget over tid for at give en fornuftig effekt senere hen. Af de resterende stoffer er der en helt jævn balance på 150 mg pr. portion.

Hvad vi ikke finder i denne søvntablet er magnesium, zink eller B6-vitamin, som tilsammen kaldes kosttilskuddet ZMA. Du finder normalt mindst ét, men som regel flere af disse stoffer i andre sovepiller, der har et bredt indhold. Dette er ikke nødvendigvis et problem, da ingredienserne i ZMA er nemme at få gennem kosten, men samtidig ville det ikke skade at have lave niveauer af dem. I sidste ende er det dog effekten, der er vigtig.

I praksis

Da vi testede produktet, blev to kapsler taget en time før sengetid. Vi oplevede et lettere humør mentalt, mens en lidt søvnigere følelse begyndte at snige sig ind. Når vi lå i sengen, føltes det naturligt at begynde at sove i stedet for at ville surfe på mobiltelefonen. Søvnen kom lidt tidligere end normalt uden afbrydelser i løbet af natten. Der var mere energi om morgenen, og det var let at komme op.

Konklusion

Night By Aware er et vellykket produkt blandt søvntabletterne. Det indeholder ikke alt, der har med søvn at gøre, men det ser ikke ud til at hindre at hjælpe dig med at falde i søvn og slappe af. Kapslerne er både mere talrige og rigere end flere konkurrenter, mens prisen også er lavere i mange tilfælde. Dette giver en høj prisvenlighed, som er svær at matche, da produktet også gør, hvad det lover, nemlig at det afspænder og hjælper med at sove.

Købeguide Kosttilskud for bedre søvn - Tips til et vellykket køb

En af de største fordele ved håndkøbssøvnpiller er, at ingredienserne stort set er dem, der let indtages gennem kosten, og i nogle tilfælde produceres af kroppen selv. Det betyder, at bivirkningerne er meget milde og kan sammenlignes med at indtage stofferne gennem kosten i stedet.

En anden fordel er, at stofferne i sig selv ikke er nær så vanedannende, netop fordi de er naturligt forekommende, sammenlignet med receptpligtige sovepiller, hvis stoffer ikke forekommer naturligt. Med købsguiden ønskede vi at hjælpe med valget af sovepiller, fordi søvn er meget personligt, og noget, der virker for én person, kan have en helt anden effekt for en anden.

Bredt udvalg af naturlige ingredienser

Der findes flere forskellige typer af piller, der kan hjælpe med at sove. Nogle indeholder kun nogle få stoffer, mens andre har forsøgt at inkludere de fleste, der har dokumenterede virkninger af forskellig art. En pille med færre stoffer har en tendens til at være billigere, og når du har fundet en, der virker, kan du bare gå efter den.

En sovepille, der indeholder flere naturlige ingredienser, vil dog have større sandsynlighed for at virke. Kun få af stofferne er effektive, og du kan få en beroligende virkning, der hjælper med at sove. Samtidig er det sjældent, at disse stoffer i stedet vil have en opkvikkende effekt, men i værste fald mærker du bare ikke ret meget.

Koncentration af ingredienser

Noget, der kan skelne flere sovepiller, der har lignende ingredienser, er koncentrationen af ingredienserne. Denne forskel kan faktisk være meget stor og kan gøre, at to produkter, der ved første øjekast virker ens, i stedet kan resultere i, at det ene er næsten dobbelt så dyrt eller halvt så potent, alt efter hvordan man ser på det.

De vigtigste ingredienser

Der findes en række velundersøgte stoffer, der kan hjælpe med søvnløshed på forskellige måder. Vi har kort skitseret de vigtigste, selvom flere end disse kan være til stede. Det er også muligt at finde nogle stoffer, som ikke hjælper med søvn i sig selv, men som i stedet tjener til at forstærke virkningen af de andre stoffer eller gøre dem mere tilgængelige for kroppen. Følgende stoffer er dem, som vi gerne ser i en sovepille.

GABA

GABA står for gamma aminobuttersyre. GABA undertrykker og hæmmer transmissionen af signaler mellem nerveceller. I praksis betyder det, at man kan få en beroligende effekt, fordi man ikke helt får den fulde styrke af signaloverførslen i enkle vendinger. GABA kan påvirke cellerne lidt ligesom alkohol, hvilket betyder, at man ikke bør bruge GABA sammen med alkohol, da man kan få en meget stærkere effekt, som kan være skadelig.

Kroppen kan selv producere GABA gennem god kost og indtagelse af gavnlige bakterier. Hvis du ønsker at få GABA naturligt, bør du spise fermenterede fødevarer, rodfrugter, yoghurt og brassicas for blot at nævne nogle få.

Hvis du overdoserer GABA, er høj puls, maveforstyrrelser og kvalme almindelige symptomer.

Ashwagandha

Ashwagandha er en urt, der er blevet brugt på forskellige måder i over tusind år. Ekstrakter fra ashwagandha er i stigende grad almindelige i sovepiller. Ekstraktet siges blandt andet at hjælpe med afslapning, restitution, stresstolerance og mental balance.

Ashwagandha er blevet mere populært, fordi flere undersøgelser har bekræftet de positive virkninger, mens bivirkninger er meget sjældne. Hvis de anbefalede doser følges, er bivirkninger sjældne. De bivirkninger, der er blevet rapporteret, er dog maveforstyrrelser, kvalme og rastløshed. Ashwagandha er relativt nyt som kosttilskud og ville virkelig have brug for flere undersøgelser af dets mulige bivirkninger.

L-theanin

L-theanin er en aminosyre, der påvirker humøret ved at øge frigivelsen af serotonin og dopamin. Serotonin er forbundet med angst og frygt, men giver en dæmpende effekt af disse to på højere niveauer. Dopamin får dig til at føle dig glad og tilfreds.

Den naturlige måde at finde L-theanin på er f.eks. i grøn te. En lille ulempe ved grøn te er, at du også kan få en del koffein, som i stedet har en opløftende effekt.

Når det kommer til bivirkninger, har det været svært at påvise nogen specifikke med L-teanin, selv ved meget høje doser. Det betyder ikke, at de ikke findes, men det har simpelthen ikke været muligt at drage nogen klare konklusioner. Derfor sætter vi stor pris på, når vi ser L-teanin i kosttilskud.

Magnesium

Magnesium har flere forskellige virkninger, der bidrager til bedre søvn. Magnesium kan bidrage til at reducere muskeltrækninger og afslapning, hjælpe med at producere kroppens naturlige søvnmiddel melatonin og bidrage til at opretholde en normal nervefunktion.

Hvis du ønsker at få magnesium naturligt, kan du finde masser af det i f.eks. kød, fisk, fuldkornsprodukter og bælgfrugter. Det er svært at få for meget magnesium gennem kosten, men det er muligt at få det gennem kosttilskud. Den mest almindelige bivirkning ved overdosering af magnesium er diarré.

B6-vitamin

B6-vitamin virker delvist sammen med magnesium. Begge er nødvendige for dannelsen af melatonin, som er yderst vigtigt for en god søvn. B6-vitamin menes også at hjælpe med optagelsen af magnesium samt at reducere stressniveauet.

B6-vitaminmangel er sjælden, fordi det findes i så mange forskellige fødevarer. Det findes hovedsageligt i animalske fødevarer, men også i plantebaserede kostformer. Ved meget høje doser og langvarig brug er der risiko for nerveskader.

Zink

Det er ikke fuldt ud fastslået, om zink hjælper med søvn på nogen måde. Der er undersøgelser, der viser en rolle for zink, mens andre har svært ved at fastslå noget som helst. Ved at påvirke centralnervesystemet kan zink have en finger med i spillet i forbindelse med søvn, selv om det har andre hovedroller i kroppen.

Produktsammenligning

ProduktMængdePortionerGABA AshwagandhaL-teaninMagnesiumVitamin B6
Core Good Night
4.6
90 kapsler30 stk.250 mg400 mg250 mg500 mg11 mg
Better You Natt
4.4
60 kapsler60 stk.250 mg-100 mg-12 mg
GAAM Health Series GABA
4.1
100 kapsler100 stk.500 mg----
Star Nutrition Nootropics Night
4.0
60 kapsler30 stk.250 mg300 mg150 mg--
Night By Aware
3.9
90 kapsler45 stk.450 mg400 mg150 mg--

Ofte stillede spørgsmål om Kosttilskud for bedre søvn

Hvad synes du om denne artikel?

Bedømmelse 4.1 / 5 (16 stemmer)