Med det store spænd i prisen for motionscykler er det vigtigt at vide, hvilke funktioner eller egenskaber man faktisk har brug for fra en motionscykel. Hvis en halvt så dyr produkt kan give lige så meget værdi, med hensyn til ens egne forudsætninger, er det selvfølgelig bedre at vælge den motionscykel. Nedenfor har vi samlet det vigtigste at tænke over, inden man beslutter sig for et køb.
Der er mange grunde til at købe en motionscykel, men der er lige så mange til at lade være. En motionscykel kan passe både til dem, der vil have lidt motion engang imellem, men også til dem, der er ude efter tung træning derhjemme eller som vil cykle uanset årstid eller vejr.
Der er adskillige personer, som køber en motionscykel, der kun bruges få gange, og som derefter får lov til at samle støv i et opbevaringsrum. Man må ikke glemme, at en motionscykel adskiller sig mere end man tror fra almindelig cykling. Mens en almindelig cykeltur kræver kontinuerlig opmærksomhed og giver stimulation gennem miljøskift, er det præcis det modsatte med en motionscykel. Uanset hvad man foretrækker, kan det ene passe bedre end det andet.
En motionscykel har den fordel, at den altid er indenfor i varmen, og man kan samtidigt cykle fuldt ud og være helt optaget eller inde i noget andet, som man også værdsætter, f.eks. podcasts, musik eller endda en film, hvis man har en skærm i nærheden.
Det er vigtigt at tage sig en grundig tænkepause om, hvorvidt man overhovedet vil bruge motionscyklen, når den først er købt, eller om den kort tid efter købet vil blive gemt væk. Et tip er at prøve at cykle på en motionscykel et par gange på et fitnesscenter for at se, hvordan det føles, og derefter beslutte sig.
Modstand & svinghjul
Det, som næsten alle motionscykler undtagen dem, der bygger på luftmodstandsprincippet, har til fælles, er, at de har et svinghjul, som på en eller anden måde kan justeres. Svinghjulet er en skive, som pedalerne er forbundet med, og som begynder at rotere, når man træder i pedalerne. Gennem modstand i form af et bånd eller magneter kan man justere, hvor tungt det skal være at få skiven til at rotere.
Et let svinghjul kræver mindre kraft for at komme i gang, men kan også være sværere at justere ved højere modstand. Et let svinghjul giver anledning til mindre bevægelsesenergi, hvilket betyder, at når modstanden øges med et bånd eller magneter, vil det stoppe hurtigere. Derfor kan det være svært at finde en passende tung modstand i den højere ende, da grænsen mellem passende og næsten umulig at få svinghjulet til at rotere kan være meget lille.
Et tungere svinghjul kræver kun lidt mere kraft for at komme i gang, men kan lettere justeres ved højere modstand. Når det tunge svinghjul først roterer, kan man anvende højere modstand, uden at svinghjulet stopper helt, fordi der er mere bevægelsesenergi lagret, og det er muligt at fortsætte med at træde i pedalerne. Når modstanden øges yderligere, vil et let svinghjul være stoppet helt, mens et tungere stadig vil rotere og fortsætte med at gøre det, så længe brugeren træder i pedalerne.
Man siger normalt, at et let svinghjul passer bedst til personer, der primært er ude efter motion og lavere trædemodstand, mens et tungt svinghjul passer bedre til dem, der ønsker muligheden for at træde med høje modstande. Svinghjulets vægt kan opdeles i tre forskellige klasser; let, medium og tung.
Lette svinghjul
Lette svinghjul kategoriseres normalt som dem med en vægt på 6 kg eller mindre. Disse motionscykler er også enklere i deres konstruktion og har færre funktioner og muligheder. Vi anbefaler ældre motionister og dem, der foretrækker at cykle med lav modstand at satse på denne type motionscykel.
Mellem-tunge svinghjul
Det er i denne kategori, at de fleste motionscykler placeres. Motioncykler med svinghjul i vægtklassen 7-9 kg vil passe til de fleste mennesker. Uden at koste urimeligt meget kan man få en passende trampemodstand, flere funktioner gennem cykelcomputeren, der normalt følger med, og en robust konstruktion. Hvis man ikke har særlige krav, anbefaler vi, at man primært fokuserer på svinghjul i denne klasse.
Tunge svinghjul
Motionscykler, eller dem der snarere begynder at blive klassificeret som træningscykler, når svinghjulet når højere vægte, er dem med en svinghjulsvægt på 10 kg eller mere. Disse motionscykler er ikke kun til at få lidt motion, men kan også få erfarne cyklister til at svede ordentligt. Vi anbefaler disse til motionister eller trænende individer, der vil få mest ud af deres træning. Da højere modstand resulterer i højere kræfter og slid, kræves en dyrere og bedre konstruktion af motionscyklen.
De tunge svinghjul resulterer i højere priser, men er samtidig også udstyret med de bedste funktioner i de fleste tilfælde.
Modstand med rem og magnet
De to mest almindelige måder at skabe modstand på en motionscykel er ved hjælp af en rem omkring svinghjulet eller noget andet, der skaber friktion, eller ved hjælp af magneter.
Med friktion, der opstår ved direkte kontakt mellem to overflader som i tilfældet med en rem, vil der være mere slid og støj. Dagens motionscykler holder dog længe alligevel, og derfor er det primært støjniveauet, der er det vigtige af disse to. Der kan være en del støj med en rem, men sammenlignet med modeller, der i stedet arbejder med magneter, er et system med rem eller lignende noget billigere.
Motionscykler, der skaber modstand ved hjælp af magneter, har flere fordele. Her vil delene ikke slides på samme måde, fordi modstanden ikke skabes gennem friktion af dele, der gnider mod hinanden, men gennem at magneter med forskellige poler bringes sammen. Man får længere holdbarhed og også lavere støjniveau. Ulempen er imidlertid, at konstruktionen er dyrere, hvilket resulterer i en højere pris.
Funktioner
Funktionerne og kvaliteten af disse kan variere meget hos motionscykler. Der er grundlæggende funktioner, som næsten alle modeller har, og derefter er der ekstra funktioner, som kan forbedre træningsresultaterne, analysere træningen og gøre det mere behageligt at træne.
Grundfunktionerne er sådan, vi synes, at alle motionscykler bør have, og der er ikke så meget at sige om dem. Disse er modstandskontrol og nødstop. Nogle motionscykler har faktisk ikke aktiv modstand, som kan styres selv, men bygger på skovle, som skovler luft i stedet for et svinghjul, og jo hurtigere man vil cykle, jo tungere bliver det. Andre funktioner og egenskaber, hvor de fleste er tilsluttet en cykel- eller træningscomputer, kan du se nedenfor.
Elektrisk modstandskontrol og træningsprogram
Der er to måder at regulere pedalmodstanden på: manuelt med en knap eller en spak og via træningscomputeren. Når modstanden reguleres helt manuelt med en knap eller en spak, giver det brugeren god kontrol til at indstille modstanden præcist, som man ønsker det. Ulempen her er, at modstanden kan ændres lidt over tid, når tingene slides, hvis knappen eller spaken havde tal til at begynde med. Det kan til sidst blive en del justering, før man finder det ønskede niveau, hvis man også vil have forskellige modstande under sin træning.
Med de elektriske modstande, som er de mest almindelige i fitnesscentre og generelt også, kan man let indtaste et tal og få nøjagtigt samme niveau hver gang, som svarer til det tal. En anden fordel ved de elektriske modstande er, at der også ofte er forskellige færdige programmer, som ændrer modstanden under træningen. For eksempel kan et program starte stille og roligt, så man har tid til at varme op, og derefter øge tempoet delvist. Andre programmer kan kontinuerligt variere mellem let og tungt for at simulere intervaller osv. Der er normalt en stor variation blandt programmerne.
Pulsmåler
Blandt de mere værdsatte funktioner er pulsfunktionen. Selv de billigste modeller har tendens til at have en pulsmåler, men det, der adskiller dem, er nøjagtigheden. Puls måles normalt ved at gribe om en metaloverflade på styret, som efter en stund viser pulsen. Fejlmargenen for disse kan være alt fra 10-30%, og skal derfor tages med et gran salt. Selvom pulsen er lidt unøjagtig, kan den anvendes til at se forskelle under træningen eller fra en træning til en anden. Dyrere modeller plejer at have betydeligt bedre nøjagtighed.
Der findes også motionscykler, der har en ekstern pulsmåler, som sættes rundt om brystet, og derefter trådløst eller med kabel tilsluttes motionscyklen. Disse modeller plejer at være de dyreste, og med den udvikling, som puls- og træningsure har haft, synes vi ikke altid, at det er værd at betale ekstra for det. I stedet kan man satse på en pulsmåler eller et træningsur og derefter en billigere motionscykel.
Bluetooth og app
Noget, der hurtigt viser sig i prisen for motionscykler, er om der er support til Bluetooth-funktioner og især om der er en app, der kan hjælpe på nogen måde. Vi mener, at disse funktioner primært er unødvendige. Træningsure i kombination med mobiltelefoner kan allerede give meget præcis træningsdata, hvilket gør, at alle de ekstra tusindvis af kroner, som disse funktioner koster ekstra på en motionscykel, i stedet bør bruges på et træningsur.
Hvis man dog er en ivrig cyklist, kan det være interessant at vide mere præcist, hvordan træningen gik, hvilket dog ikke kan hjælpes med af et træningsur. Kun motionscyklen ved, hvor hurtigt man cyklede, med hvilket modstand og puls på tidspunktet. Med tiden vil motionscykler med app blive meget billigere. Når først en app er udviklet, kan den også bruges til fremtidige modeller, og så er udviklingsomkostningerne for appen allerede betalt.
Rem omkring pedalen
En lille detalje, som ofte bliver glemt, og som vi har valgt at fremhæve, er den lille rem omkring pedalen. Almindelige cykler har normalt ikke en sådan, men træningscykler har den eller en funktion, som binder skoen fast, hvilket giver samme resultat.
Pointen med remmen er, at man kan få mere motion og træning ud af trådbevægelsen, hvis man bruger den. Når den ene pedal trædes ned, går den anden op. Normalt følger foden bare med op, men med remmen kan man hjælpe til i bevægelsen og trække pedalen op. På den måde aktiveres flere muskler, og man vil enten kunne cykle længere eller tungere. Man har altid muligheden for ikke at bruge den, hvis man ikke ønsker det, men da remmen omkring pedalen ikke gør produktet dyrere, er det altid en fordel at have den med.
Komfort og justeringsmuligheder
Når det kommer til komfort, er der hovedsageligt tre store punkter at tænke på. Disse tre er sadlen, styret og holdningen.
Saddelen kan være formet på flere forskellige måder. De kan være smalle og buede på den overflade, man sidder på, have ventilationshuller og aflastningsområder, så den rigtige del af balderne belastes, og ikke bliver følelsesløs. Principielt fungerer det præcis som på almindelige cykler. Store, brede sadler passer bedst, hvis man vil sidde oprejst og komfortabelt, mens smalle modeller er mere sportslige og kræver en vis fremadlænet position.
Det, der altid kan justeres på sadlen, er højden. Derefter er det ikke ualmindeligt, at man kan flytte sadlen frem eller tilbage, men også vippe den fremad eller bagud. Derfor bør man primært fokusere på sadlens form. Den nemmeste måde at finde den rigtige sadel på er at satse på samme form som man har på sin cykel.
Styrene på motionscyklerne kan se ud på flere forskellige måder, men det, der er fælles, er, at de fleste har et smalt greb. Der er styre, der går lige op, sådan som dem der går i kørselsretningen, delvist bøjet og mange flere. De mere sportslige modeller plejer at give bedre mulighed for at læne sig frem, samtidig med at man har en kortere grebsflade længere fremad i siden, hvis man vil kunne sidde mere oprejst.
En af de store forskelle mellem motionscyklernes styre er, hvordan de kan justeres. Hos nogle modeller er det faktisk ikke muligt at ændre noget overhovedet, mens det med andre modeller er muligt at ændre både højden, hvor tæt styret skal være og vinklen på styret. Dette er noget, der kan være let at overse ved første øjekast. De fleste kan dog med hjælp fra sadlens justering opnå en behagelig position i forhold til styret, men flere muligheder skader sjældent.
Holdningen er en kombination af sadlen og styret. Sadlen og styret kan se ud på flere forskellige måder, men det vigtige i forhold til den rene holdning er afstanden mellem dem. En lang afstand kræver, at man læner sig frem, mens en kort afstand ikke gør det. Hvis styret også er en af dem, der går lige op, kan det også være svært at læne sig frem, hvis man vil det. Et tydeligt tegn på, om motionscyklen er mere til den sportslige side eller mest til almindelig motion, er netop, hvordan styret går. Dem, der går lige op, er mere for motionister, mens dem, der går lige frem, er mere sportslige.