TestedeKosttilskud
Motionscykel - De 5 bedste valg testet og præsenteret
TestsMotionscykel

Motionscykel - De 5 bedste valg testet og præsenteret

Sidst opdateret: 5.10.2023

En motionscykel derhjemme er den mest praktiske og hurtigste måde at cykle på uanset vejr og vind og få ugentlig motion. Det store antal motionscykler, der er tilgængelige med en bred vifte af priser, kan gøre det forvirrende og svært at finde en god mulighed. Der er motionscykler til et par tusind kroner og helt op til over 10 tusind kroner. Vi har testet mange motionscykler inden for dette prisklasse og kan præsentere en liste over de bedste muligheder set ud fra prisen!


Udførelse og undersøgelse af testen

Når en motionscykel kan koste 3-4 gange mere end en anden, samtidig med at begge ved første øjekast ser ens ud, må der gemme sig mere under overfladen end det, der først fremgår. Der kan findes store forskelle, når det kommer til kvalitet og hvordan forskellige funktioner fungerer, hvilket ikke altid fremgår på forhandlerens produktside. Vi har nøje testet motionscyklerne, og de punkter, som vi har undersøgt og vurderet motionscyklerne ud fra, er følgende:

  • Kvalitet - Hvordan føles motionscyklen under cykling? Er den stiv og fast eller bukker og knirker dele, der ikke burde gøre det? Hvor meget slitage kan man forvente, at motionscyklen kan tåle på lang sigt, før noget kan tænkes at gå i stykker?
  • Komfort - Hvor behagelig er motionscyklen både i forhold til sadlen og holdningen, som man skal have, hvis man vil gribe styret? Hvordan er styret formet, og hvad er der for justeringsmuligheder?
  • Funktioner - Er der en cykelcomputer med forskellige træningsprogrammer, eller skal alt gøres manuelt? Er der andre bekvemme eller nødvendige funktioner?
  • Prisværdighed - Har motionscyklen en rimelig pris i forhold til det, der tilbydes?


Hele toplisten

1. Titan Life Athlete B55

4.6

Maksimal brugervægt

120 kg

Vægt af motionscykel

39 kg

Svinghjulets vægt

9 kg

Mål H x B x L

143 x 55 x 113 cm

Indbygget træningscomputer

Ja
  • Meget høj værdi for pengene
  • Komfortabel selv ved lange sessioner
  • Stort spænd mellem højeste og laveste modstand
  • Gennemsnitlig træningscomputer

Anmeldelse

Athlete B55 er en motionscykel produceret af Titan Life, som er en af de mest kendte aktører inden for træningsudstyr i Sverige. Denne model er ikke blandt de mest sportslige muligheder, men har på papiret en interessant profil, som vil appellere til mange.

Hvis man ser på specifikationer og egenskaber, har svævehjulets vægt en vægt på 9 kg. En vægt, der bør kunne trætte de fleste relativt hurtigt. Modstanden skabes ved hjælp af magneter, hvilket sikrer, at både slitage og støjniveau er lavt. Træningscomputeren, som sidder på motionscyklen, er relativt simpel, men har de funktioner, man kan ønske sig, såsom puls, hastighed, kropsfedt med mere.

Motionscyklen vejer 39 kg, men er stadig let at flytte rundt på takket være de små hjul, der er placeret foran. Når vi hopper op på motionscyklen, står den stabilt og føles ikke skrøbelig. Sadlen er stor og behagelig og passer bedst til en mere oprejst stilling. Sadlen kan justeres både i højde og i, hvor langt frem eller tilbage den skal være, samt i hældning.

Motionscyklen trædes nemt og stille i gang. Der er 8 forskellige niveauer af modstand, som vi mener er tilstrækkeligt på denne vægtklasse af svævehjul. Niveauerne vælges manuelt, hvor den tungeste er virkelig tung, og den letteste er passende let. Da modstanden vælges helt manuelt, afsløres det også, at der ikke er nogen færdige træningsprogrammer i træningscomputeren.

Træningscomputeren er af den mere simple slags, men giver gode data om, hvordan motionscyklen bruges, men lidt dårligere information om personen, der cykler. Med det mener vi, at pulsen og kropsfedtet, som motionscyklen også kan måle, ikke altid viser så præcise værdier.

Konklusion

Til prisen er dette en helt uovervindelig motionscykel. Den er ikke perfekt, men dem, der er ude efter at få lidt almindelig motion, vil ikke blive skuffede. Den har ikke de mest avancerede funktioner, men har i stedet en høj komfort og tilstrækkelig modstand for de fleste.

1. Titan Life Athlete B55
4.6
Bodystore

2. Abilica Voyage BT

4.4

Maksimal brugervægt

150 kg

Vægt af motionscykel

39 kg

Svinghjulets vægt

8 kg

Mål H x B x L

143 x 51 x 95 cm

Indbygget træningscomputer

Ja
  • Overlegen i sin prisklasse
  • Høj komfort
  • Blødt tråd
  • Flere færdige programmer og bred intensitetsspænd
  • Yderligere muligheder med apps og Bluetooth
  • Fedtmåling ikke særlig præcis
  • Noget høj samlet pris, selvom værdien for pengene er i top i prisklassen

Anmeldelse

Abilica Voyage BT motionscykel er den afbalancerede motionscykel, der giver meget af alt. På papiret er dette en motionscykel, der burde opfylde alle krav til en motionscykel med overskud, og forhåbentlig er det også tilfældet i praksis. Det vil vi finde ud af.

Svælghjulets vægt er 8 kg og bygger på princippet om magnetisk modstand, der kan reguleres via computeren. Motionscyklen vejer 39 kg og har en imponerende høj maksimal brugervægt på 150 kg. Dette siger noget om, at konstruktionen er robust og af høj kvalitet og vil kunne tåle en del slid.

Træningscomputeren føles moderne og giver alt, hvad vi ønsker i denne prisklasse. Dette inkluderer de sædvanlige ting som tid, omdrejningstal, effekt, puls, distance osv. Der er også 12 forudindstillede programmer, hvor intensiteten tydeligt vises på panelet under skærmen. Hvis man i stedet vil indstille modstanden frit, kan man vælge en af ​​de 32 niveauer. Computeren har også Bluetooth, hvilket gør det muligt at tilslutte forskellige enheder for at analysere træningen. Der er også et par forskellige apps, både gratis og betalte alternativer, der kan tilsluttes motionscyklen for at give yderligere muligheder og variation.

Når vi begynder at træde i pedalerne, bliver vi imponerede over, hvor blødt alt bevæger sig. Ingen rystelser i bevægelsen, alt glider let. Komforten er virkelig høj, og sadlen er en mellemting mellem de store, bløde modeller og de sporty, smalle alternativer. Sadlen kan justeres maksimalt i højde, hældning og afstand i forhold til styret. Intensiteten ændres naturligt i de forudindstillede programmer, selv når springet i intensitet er stort for eksempelvis at simulere en opadgående bakke.

Blandt de 32 manuelle modstandsniveauer er der et niveau til alle. Det havde måske været nok med 16 niveauer, men her har man mulighed for at finjustere ordentligt og langsomt øge niveauet uge for uge, uden at kroppen måske engang opdager, at det er blevet tungere.

Data om cyklisten selv, som træningscomputeren i motionscyklen kan give, er af høj kvalitet. Sammenlignet med en høj kvalitets træningsur, var pulsen ikke forkert med særlig mange procent. Dog kunne tallene, der viser kropsfedt, variere en del og kræve flere forsøg, før en fornuftig værdi kunne præsenteres. Bluetooth-forbindelsen med smarte enheder fungerede fint, men at tilslutte cyklen til apps blev ikke testet på grund af den store variation og fordi motionscyklen er det primære fokus for anmeldelsen.

Konklusion

Vi er utroligt tilfredse med denne motionscykel. I dens prisklasse er der få, der er bedre. Abilica har med Voyage BT Motionscykel fundet en fin balance mellem funktionalitet, ydeevne og pris. Træningscomputeren og de færdige programmer i kombination med den bløde pedalering betyder, at der ikke er meget, vi savner ved modellen. Voyage BT Motioncyklen passer både til almindelige motionister, men også til dem, der vil træde lidt hårdere og få pulsen ordentligt op.

2. Abilica Voyage BT
4.4
Bodystore

3. Titan LIFE Trainer S11

4.3

Maksimal brugervægt

125 kg

Vægt af motionscykel

33 kg

Svinghjulets vægt

13 kg

Mål H x B x L

108 x 50 x 109 cm

Indbygget træningscomputer

Ja
  • Stort spænd på modstand, med højt maksimal modstand
  • Høj prisværdi
  • Stort justeringsområde for sadel og styr
  • Sporty men komfortabel
  • Simpel træningscomputer

Anmeldelse

Trainer S11 motionscykel fra Titan Life er en sporty model af en motionscykel, som måske i stedet burde kaldes en træningscykel. Det er en afpudset og prispresset model, som trods dette synes at have meget at tilbyde.

De almindelige motionscykler plejer at have mange dele, der er skjult under store, brede plastkåber. Trainer S11 opleves mere nøgen, og man kan med det blotte øje se svinghjulet, som er af en tungere model. Det vejer nemlig 13 kg, men trods dette er motionscyklens samlede vægt ikke mere end 33 kg.

Trainer S11 leveres med en lille træningscomputer, hvor der kun er en række oplysninger, som med en knap kan vise forskellige data, hvor det vigtigste er hastighed, distance og tid. Computeren bruges ikke til andet end at vise information, mens indstillingen af modstand sker helt manuelt med en knap på rammen.

Inden vi hopper op og begynder at træde, bemærker vi, at ud over de gode muligheder for at flytte sadlen i flere forskellige led og vinkler, kan også højden på styret justeres, hvilket ikke altid ses på andre motionscykler. Denne model er lidt tungere at træde i gang på grund af det tunge svinghjul, men ikke på det niveau, hvor nogen ville være for svag til at gøre det, det ville kun tage lidt længere tid at få det til at dreje rundt.

Når svinghjulet er begyndt at rotere, kan samme knap, som bruges som nødbremse, drejes for at øge eller formindske modstanden. Vi er imponerede over spændvidden af modstande, der findes. Det tunge svinghjul giver en naturlig trædeoplevelse, selv når modstanden drejes til høje niveauer. Sammenlignet med andre motionscykler plejer svinghjulet at begynde at stoppe ved disse niveauer, men ikke denne model. Det er også ved disse høje modstandsniveauer, at remmen omkring pedalerne er mest nyttig.

Bekvemmeligheden er overraskende høj, selvom det er en sporty model. Det fungerer lige så godt med den mere fremadlænede, hurtige stil som at sidde oprejst og træde. At styret kan hæves meget, gør at holdningen kan blive god, selvom man vil sidde oprejst og gribe styret.

Konklusion

Trainer S11 er en fremragende motionscykel til dem, der ønsker at træde lidt tungere og lidt længere. Vi er især imponerede over mekanikken og konstruktionen, når prisen tages i betragtning, for prisen er ikke høj set i forhold til, hvad der tilbydes. Træningscomputeren er lidt simpel og mangler træningsprogrammer, derfor manuel modstandsregulering. Hvis man ikke savner automation og en avanceret computer på cyklen, er modellen perfekt.

3. Titan LIFE Trainer S11
4.3
Bodystore

4. FitNord Cyclo 500E

4.1

Maksimal brugervægt

135 kg

Vægt af motionscykel

39 kg

Svinghjulets vægt

12 kg

Mål H x B x L

146,5 x 53 x 108 cm

Indbygget træningscomputer

Ja
  • Moderne træningscomputer
  • Bredt modstandsområde
  • Komfortabel
  • Meget glidende bevægelser
  • Mindre komfortabel hvis man kan lide at cykle foroverbøjet

Anmeldelse

FitNord Cyclo 500E er en stor og robust motionscykel, der bruger moderne teknologi både mekaniskt og i træningscomputeren. Den skiller sig lidt ud med sit store bageste udseende, men det er primært, hvordan den faktisk fungerer i praksis, som er vigtigt, og noget vi skal undersøge.

Denne motionscykel har et tungt svinghjul på 12 kg, hvilket nok er det, der giver anledning til det lidt specielle udseende. Dette svinghjul er placeret bagpå, hvilket gør, at sadlen føles kort, men det har ingen større betydning set ud fra et praktisk synspunkt. Motionscyklen har en elektromagnetisk modstand, som flere og flere moderne motionscykler begynder at anvende.

Træningscomputeren, som motionscyklen er udstyret med, har et stort antal muligheder. Først og fremmest er der 24 færdige træningsprogrammer med forskellige tilgange. Der er programmer både for begyndere og mere avancerede cyklister, men også specialprogrammer, der fokuserer specielt på for eksempel kondition eller fedtforbrænding. Hvis man ikke vil bruge et af programmerne, kan man i stedet vælge en af de 32 modstandsniveauer.

Med computeren kan man se alle de almindelige værdier som hastighed, afstand, puls, effekt osv. Men det stopper ikke der. Med iConsole-appen, der findes til både Android- og iOS-enheder, åbner der sig helt nye muligheder for at styre motionscyklen og simulere forskellige slags cykelruter.

Sadlen kan justeres frit, men så kan også vinklen på styret ændres. Desværre kan man ikke ændre højden på styret, men hvis man vil have styret til at pege opad, fremad eller måske bagud, er det frit valg.

Det tunge svinghjul kræver lidt mere arbejde for at komme i gang, men så er der ingen problemer. Ændringen af modstand sker smidigt via computeren, og det sker så glat, at det næsten ikke mærkes ved små trin. Dem, der kan lide at cykle foroverbøjet, vil blive lidt skuffede. Det høje styre betyder, at hvis man ikke er meget høj, vil styret ramme en relativt tidligt. Denne model passer derfor bedst til dem, der ønsker at sidde lige op og ned.

Komklusion

FitNord Cyclo 500E har meget, som de har haft succes med. Cykeldatamaskinen er moderne, og der er få ting, som denne model ikke vil kunne trætte ud. Dem, der kan lide at cykle fremadlænet, bør dog se på andre modeller, da denne ikke rigtig tilbyder den komfort ved denne slags holdning. Prisen er måske lidt højere, men hvis man kan leve med det og kan lide at træde i pedalerne, er der meget at være tilfreds med hos dette produkt.

5. Nordic 205 Motionscykel

4.0

Maksimal brugervægt

110 kg

Vægt af motionscykel

22 kg

Svinghjulets vægt

6 kg

Mål H x B x L

135 x 51 x 93 cm

Indbygget træningscomputer

Ja
  • Lav pris og god værdi i sin klasse
  • Fungerer godt til mere afslappede træningssessioner
  • Let at starte og regulere
  • Kan føles lidt ustabil at træde op på, hvis man er stor og tung
  • Dårligere ved tung modstand

Anmeldelse

Nordic 205 motionscykel er en prispresset model med fokus på motion. Denne model markedsføres ikke til hård træning med stor modstand, men passer til dem, der har en mere afslappet stil på motionscyklen.

Både svinghjulet og hele motionscyklen har en lav vægt på henholdsvis 6 og 22 kg. Dette er en af de lettere modeller, som vi har med i vores test. Den lave vægt gør det nemt at tage motionscyklen frem og tilbage, hvis den ikke har et fast sted.

Træningscomputeren har de mest almindelige funktioner som tid, hastighed, afstand og mulighed for at måle pulsen, hvis man tager fat i målefladen på styret. Der er ingen færdige programmer at vælge imellem, computeren er kun til for at vise information. Modstanden styres manuelt, og der er 8 forskellige niveauer at vælge imellem.

Når vi træder op på motionscyklen, føles den ikke helt så stabil som vi er vant til. Den lave vægt gør det lidt rystende at træde op, men når man først er oppe, føles det bedre. Sadlen er behagelig, og styret er en passende afstand væk, hvilket er heldigt, da styret ikke rigtig kan justeres. Svinghjulet trædes let og blødt i gang. Ved de lave modstande er vi virkelig imponerede, men det er svært at finde en god modstand, hvis man vil træne hårdt, uden at det bliver for tungt, og det stopper helt.

Træningscomputeren viser præcis det, vi forventer, men som sædvanligt med lidt billigere motionscykler, er pulsfejlmargenen lidt for høj og skal tages med et gran salt.

Konklusion

Som en enklere model med en lav pris må man acceptere, at alt ikke er perfekt, men det er stadig godt nok til, at det er et produkt, der er værd at købe til prisen. Til de lavintensive ture, hvor man bare vil træde i ro og fred, fungerer Nordic 205 uden problemer.

5. Nordic 205 Motionscykel
4.0
Bodystore

Købeguide Motionscykel - Tips til et vellykket køb

Med det store spænd i prisen for motionscykler er det vigtigt at vide, hvilke funktioner eller egenskaber man faktisk har brug for fra en motionscykel. Hvis en halvt så dyr produkt kan give lige så meget værdi, med hensyn til ens egne forudsætninger, er det selvfølgelig bedre at vælge den motionscykel. Nedenfor har vi samlet det vigtigste at tænke over, inden man beslutter sig for et køb.

Formål og behov

Der er mange grunde til at købe en motionscykel, men der er lige så mange til at lade være. En motionscykel kan passe både til dem, der vil have lidt motion engang imellem, men også til dem, der er ude efter tung træning derhjemme eller som vil cykle uanset årstid eller vejr.

Der er adskillige personer, som køber en motionscykel, der kun bruges få gange, og som derefter får lov til at samle støv i et opbevaringsrum. Man må ikke glemme, at en motionscykel adskiller sig mere end man tror fra almindelig cykling. Mens en almindelig cykeltur kræver kontinuerlig opmærksomhed og giver stimulation gennem miljøskift, er det præcis det modsatte med en motionscykel. Uanset hvad man foretrækker, kan det ene passe bedre end det andet.

En motionscykel har den fordel, at den altid er indenfor i varmen, og man kan samtidigt cykle fuldt ud og være helt optaget eller inde i noget andet, som man også værdsætter, f.eks. podcasts, musik eller endda en film, hvis man har en skærm i nærheden.

Det er vigtigt at tage sig en grundig tænkepause om, hvorvidt man overhovedet vil bruge motionscyklen, når den først er købt, eller om den kort tid efter købet vil blive gemt væk. Et tip er at prøve at cykle på en motionscykel et par gange på et fitnesscenter for at se, hvordan det føles, og derefter beslutte sig.

Modstand & svinghjul

Det, som næsten alle motionscykler undtagen dem, der bygger på luftmodstandsprincippet, har til fælles, er, at de har et svinghjul, som på en eller anden måde kan justeres. Svinghjulet er en skive, som pedalerne er forbundet med, og som begynder at rotere, når man træder i pedalerne. Gennem modstand i form af et bånd eller magneter kan man justere, hvor tungt det skal være at få skiven til at rotere.

Et let svinghjul kræver mindre kraft for at komme i gang, men kan også være sværere at justere ved højere modstand. Et let svinghjul giver anledning til mindre bevægelsesenergi, hvilket betyder, at når modstanden øges med et bånd eller magneter, vil det stoppe hurtigere. Derfor kan det være svært at finde en passende tung modstand i den højere ende, da grænsen mellem passende og næsten umulig at få svinghjulet til at rotere kan være meget lille.

Et tungere svinghjul kræver kun lidt mere kraft for at komme i gang, men kan lettere justeres ved højere modstand. Når det tunge svinghjul først roterer, kan man anvende højere modstand, uden at svinghjulet stopper helt, fordi der er mere bevægelsesenergi lagret, og det er muligt at fortsætte med at træde i pedalerne. Når modstanden øges yderligere, vil et let svinghjul være stoppet helt, mens et tungere stadig vil rotere og fortsætte med at gøre det, så længe brugeren træder i pedalerne.

Man siger normalt, at et let svinghjul passer bedst til personer, der primært er ude efter motion og lavere trædemodstand, mens et tungt svinghjul passer bedre til dem, der ønsker muligheden for at træde med høje modstande. Svinghjulets vægt kan opdeles i tre forskellige klasser; let, medium og tung.

Lette svinghjul

Lette svinghjul kategoriseres normalt som dem med en vægt på 6 kg eller mindre. Disse motionscykler er også enklere i deres konstruktion og har færre funktioner og muligheder. Vi anbefaler ældre motionister og dem, der foretrækker at cykle med lav modstand at satse på denne type motionscykel.

Mellem-tunge svinghjul

Det er i denne kategori, at de fleste motionscykler placeres. Motioncykler med svinghjul i vægtklassen 7-9 kg vil passe til de fleste mennesker. Uden at koste urimeligt meget kan man få en passende trampemodstand, flere funktioner gennem cykelcomputeren, der normalt følger med, og en robust konstruktion. Hvis man ikke har særlige krav, anbefaler vi, at man primært fokuserer på svinghjul i denne klasse.

Tunge svinghjul

Motionscykler, eller dem der snarere begynder at blive klassificeret som træningscykler, når svinghjulet når højere vægte, er dem med en svinghjulsvægt på 10 kg eller mere. Disse motionscykler er ikke kun til at få lidt motion, men kan også få erfarne cyklister til at svede ordentligt. Vi anbefaler disse til motionister eller trænende individer, der vil få mest ud af deres træning. Da højere modstand resulterer i højere kræfter og slid, kræves en dyrere og bedre konstruktion af motionscyklen.

De tunge svinghjul resulterer i højere priser, men er samtidig også udstyret med de bedste funktioner i de fleste tilfælde.

Modstand med rem og magnet

De to mest almindelige måder at skabe modstand på en motionscykel er ved hjælp af en rem omkring svinghjulet eller noget andet, der skaber friktion, eller ved hjælp af magneter.

Med friktion, der opstår ved direkte kontakt mellem to overflader som i tilfældet med en rem, vil der være mere slid og støj. Dagens motionscykler holder dog længe alligevel, og derfor er det primært støjniveauet, der er det vigtige af disse to. Der kan være en del støj med en rem, men sammenlignet med modeller, der i stedet arbejder med magneter, er et system med rem eller lignende noget billigere.

Motionscykler, der skaber modstand ved hjælp af magneter, har flere fordele. Her vil delene ikke slides på samme måde, fordi modstanden ikke skabes gennem friktion af dele, der gnider mod hinanden, men gennem at magneter med forskellige poler bringes sammen. Man får længere holdbarhed og også lavere støjniveau. Ulempen er imidlertid, at konstruktionen er dyrere, hvilket resulterer i en højere pris.

Funktioner

Funktionerne og kvaliteten af disse kan variere meget hos motionscykler. Der er grundlæggende funktioner, som næsten alle modeller har, og derefter er der ekstra funktioner, som kan forbedre træningsresultaterne, analysere træningen og gøre det mere behageligt at træne.

Grundfunktionerne er sådan, vi synes, at alle motionscykler bør have, og der er ikke så meget at sige om dem. Disse er modstandskontrol og nødstop. Nogle motionscykler har faktisk ikke aktiv modstand, som kan styres selv, men bygger på skovle, som skovler luft i stedet for et svinghjul, og jo hurtigere man vil cykle, jo tungere bliver det. Andre funktioner og egenskaber, hvor de fleste er tilsluttet en cykel- eller træningscomputer, kan du se nedenfor.

Elektrisk modstandskontrol og træningsprogram

Der er to måder at regulere pedalmodstanden på: manuelt med en knap eller en spak og via træningscomputeren. Når modstanden reguleres helt manuelt med en knap eller en spak, giver det brugeren god kontrol til at indstille modstanden præcist, som man ønsker det. Ulempen her er, at modstanden kan ændres lidt over tid, når tingene slides, hvis knappen eller spaken havde tal til at begynde med. Det kan til sidst blive en del justering, før man finder det ønskede niveau, hvis man også vil have forskellige modstande under sin træning.

Med de elektriske modstande, som er de mest almindelige i fitnesscentre og generelt også, kan man let indtaste et tal og få nøjagtigt samme niveau hver gang, som svarer til det tal. En anden fordel ved de elektriske modstande er, at der også ofte er forskellige færdige programmer, som ændrer modstanden under træningen. For eksempel kan et program starte stille og roligt, så man har tid til at varme op, og derefter øge tempoet delvist. Andre programmer kan kontinuerligt variere mellem let og tungt for at simulere intervaller osv. Der er normalt en stor variation blandt programmerne.

Pulsmåler

Blandt de mere værdsatte funktioner er pulsfunktionen. Selv de billigste modeller har tendens til at have en pulsmåler, men det, der adskiller dem, er nøjagtigheden. Puls måles normalt ved at gribe om en metaloverflade på styret, som efter en stund viser pulsen. Fejlmargenen for disse kan være alt fra 10-30%, og skal derfor tages med et gran salt. Selvom pulsen er lidt unøjagtig, kan den anvendes til at se forskelle under træningen eller fra en træning til en anden. Dyrere modeller plejer at have betydeligt bedre nøjagtighed.

Der findes også motionscykler, der har en ekstern pulsmåler, som sættes rundt om brystet, og derefter trådløst eller med kabel tilsluttes motionscyklen. Disse modeller plejer at være de dyreste, og med den udvikling, som puls- og træningsure har haft, synes vi ikke altid, at det er værd at betale ekstra for det. I stedet kan man satse på en pulsmåler eller et træningsur og derefter en billigere motionscykel.

Bluetooth og app

Noget, der hurtigt viser sig i prisen for motionscykler, er om der er support til Bluetooth-funktioner og især om der er en app, der kan hjælpe på nogen måde. Vi mener, at disse funktioner primært er unødvendige. Træningsure i kombination med mobiltelefoner kan allerede give meget præcis træningsdata, hvilket gør, at alle de ekstra tusindvis af kroner, som disse funktioner koster ekstra på en motionscykel, i stedet bør bruges på et træningsur.

Hvis man dog er en ivrig cyklist, kan det være interessant at vide mere præcist, hvordan træningen gik, hvilket dog ikke kan hjælpes med af et træningsur. Kun motionscyklen ved, hvor hurtigt man cyklede, med hvilket modstand og puls på tidspunktet. Med tiden vil motionscykler med app blive meget billigere. Når først en app er udviklet, kan den også bruges til fremtidige modeller, og så er udviklingsomkostningerne for appen allerede betalt.

Rem omkring pedalen

En lille detalje, som ofte bliver glemt, og som vi har valgt at fremhæve, er den lille rem omkring pedalen. Almindelige cykler har normalt ikke en sådan, men træningscykler har den eller en funktion, som binder skoen fast, hvilket giver samme resultat.

Pointen med remmen er, at man kan få mere motion og træning ud af trådbevægelsen, hvis man bruger den. Når den ene pedal trædes ned, går den anden op. Normalt følger foden bare med op, men med remmen kan man hjælpe til i bevægelsen og trække pedalen op. På den måde aktiveres flere muskler, og man vil enten kunne cykle længere eller tungere. Man har altid muligheden for ikke at bruge den, hvis man ikke ønsker det, men da remmen omkring pedalen ikke gør produktet dyrere, er det altid en fordel at have den med.

Komfort og justeringsmuligheder

Når det kommer til komfort, er der hovedsageligt tre store punkter at tænke på. Disse tre er sadlen, styret og holdningen.

Saddelen kan være formet på flere forskellige måder. De kan være smalle og buede på den overflade, man sidder på, have ventilationshuller og aflastningsområder, så den rigtige del af balderne belastes, og ikke bliver følelsesløs. Principielt fungerer det præcis som på almindelige cykler. Store, brede sadler passer bedst, hvis man vil sidde oprejst og komfortabelt, mens smalle modeller er mere sportslige og kræver en vis fremadlænet position.

Det, der altid kan justeres på sadlen, er højden. Derefter er det ikke ualmindeligt, at man kan flytte sadlen frem eller tilbage, men også vippe den fremad eller bagud. Derfor bør man primært fokusere på sadlens form. Den nemmeste måde at finde den rigtige sadel på er at satse på samme form som man har på sin cykel.

Styrene på motionscyklerne kan se ud på flere forskellige måder, men det, der er fælles, er, at de fleste har et smalt greb. Der er styre, der går lige op, sådan som dem der går i kørselsretningen, delvist bøjet og mange flere. De mere sportslige modeller plejer at give bedre mulighed for at læne sig frem, samtidig med at man har en kortere grebsflade længere fremad i siden, hvis man vil kunne sidde mere oprejst.

En af de store forskelle mellem motionscyklernes styre er, hvordan de kan justeres. Hos nogle modeller er det faktisk ikke muligt at ændre noget overhovedet, mens det med andre modeller er muligt at ændre både højden, hvor tæt styret skal være og vinklen på styret. Dette er noget, der kan være let at overse ved første øjekast. De fleste kan dog med hjælp fra sadlens justering opnå en behagelig position i forhold til styret, men flere muligheder skader sjældent.

Holdningen er en kombination af sadlen og styret. Sadlen og styret kan se ud på flere forskellige måder, men det vigtige i forhold til den rene holdning er afstanden mellem dem. En lang afstand kræver, at man læner sig frem, mens en kort afstand ikke gør det. Hvis styret også er en af dem, der går lige op, kan det også være svært at læne sig frem, hvis man vil det. Et tydeligt tegn på, om motionscyklen er mere til den sportslige side eller mest til almindelig motion, er netop, hvordan styret går. Dem, der går lige op, er mere for motionister, mens dem, der går lige frem, er mere sportslige.

Produktsammenligning

ProduktMaksimal brugervægtVægt af motionscykelSvinghjulets vægtMål H x B x LIndbygget træningscomputer
Titan Life Athlete B55
4.6
120 kg39 kg9 kg143 x 55 x 113 cmJa
Abilica Voyage BT
4.4
150 kg39 kg8 kg143 x 51 x 95 cmJa
Titan LIFE Trainer S11
4.3
125 kg33 kg13 kg108 x 50 x 109 cmJa
FitNord Cyclo 500E
4.1
135 kg39 kg12 kg146,5 x 53 x 108 cmJa
Nordic 205 Motionscykel
4.0
110 kg22 kg6 kg135 x 51 x 93 cmJa

Ofte stillede spørgsmål om Motionscykel

Hvad synes du om denne artikel?

Bedømmelse 4.3 / 5 (12 stemmer)