TestedeKosttilskud
Omega-3 - De 5 bedste valg testet og præsenteret
TestsOmega-3

Omega-3 - De 5 bedste valg testet og præsenteret

Sidst opdateret: 5.10.2023

Det kan nogle gange være svært at få alle de essentielle stoffer, som din krop har brug for. Et af disse vigtige stoffer er omega 3. Selv om omega 3 findes både i fisk og i kostfedt, kan nogle kostvaner resultere i, at man ikke får nok af de rigtige fedtstoffer. Vi har undersøgt og testet et bredt udvalg af omega 3-tilskud for at præsentere de bedste muligheder.

Udførelse og undersøgelse af testen

Omega 3-fedtsyrer kommer næsten altid i flydende form, mens de, der kommer i kapsler, selv er fyldt med fedt i flydende form. Det er utroligt svært at måle, hvordan forskellige omega 3-tilskud adskiller sig efter flere måneders brug. Derfor er test og undersøgelse primært baseret på generelle retningslinjer fra undersøgelser og nedenstående punkter:

 • Indhold - Hvad indeholder kosttilskuddet egentlig? Er der indeholdt andet end de essentielle fedtsyrer EPA og DHA?
 • Koncentration - Hvordan er balancen og koncentrationen af de essentielle fedtstoffer? Er indholdet korrekt, men i for lave doser?
 • Andet - Skiller omega 3-tilskuddet sig positivt ud på nogen måde? Er der anvendt en skånsom fremstillingsproces, eller er kosttilskuddet vegansk?
 • Værdi for pengene - Hvordan står kosttilskuddet i forhold til dets pris? Et svagt omega 3-tilskud behøver ikke at være ringere, hvis prisen også er meget billigere.

Hele toplisten

1. Omega-3 Plus

4.5

Mængde

120 portioner

Omega 3 pr. Portion

1000 mg

EPA pr. Portion

330 mg

DHA pr. portion

220 mg
 • Høj koncentration af EPA og DHA
 • Stor værdi for pengene
 • Miljøvenlig produktion
 • Billigere alternativer findes, hvis du er på udkig efter lavere doser pr. Kapsel

Introduktion

Omega-3 plus fra Healthwell er et afbalanceret omega-3-tilskud, der ikke skiller sig ud på nogen særlig bemærkelsesværdig måde, men som derimod er egnet til en bred målgruppe og har en god ernæringsprofil. De gule fiskeoliekapsler kommer i en hvid, flot krukke med et tydeligt omega-3-stempel.

Indhold

Krukken med omega-3 kosttilskuddet indeholder 120 kapsler, hvor en kapsel indeholder 1000 mg fiskeolie, men også en lille mængde på 2 mg E-vitamin. Hvis man bryder fiskeolien ned i mindre komponenter, viser det sig, at mængden af EPA er 330 mg og DHA er 220 mg. Mængden af andre omega-3 fedtsyrer er også angivet som 50 mg. Hvad disse præcist er, er uklart, men det kunne være ALA eller blot en fedtsyre, der findes i fisk, men som ikke er kategoriseret.

Man kan hurtigt konkludere, at disse kapsler er potente og indeholder en høj andel af DHA og EPA sammenlignet med lignende produkter på markedet, selv når prisen tages i betragtning. Hvis du holder en afbalanceret kost kan du slippe afsted med at tage kun én kapsel, hvilket kan være rart, da disse kapsler, som mange andre omega-3 kosttilskud, er lidt større. Kapslerne indeholder selve olien i flydende form, hvilket betyder, at de ikke kan deles op i mindre dele.

Miljøvenlig fremstilling

De mest potente omega-3 kosttilskud kommer fra fiskeolie, hvilket kan efterlade et vist negativt fodaftryk, hvis fremstillingsprocessen er dårlig. Healthwells Omega-3 plus er certificeret (Friend of the sea) for at indeholde råvarer, der er produceret på en måde, der ikke skader mennesker eller miljø. Det fremgår dog ikke præcist, hvilke råvarer eller hvor stor en procentdel der er anvendt. Vi går dog ud fra, at det gælder for hele fiskeoliedelen.

Konklusion

Healthwells Omega-3 plus får en given førsteplads og bedst i teststempel af os. Dette er et potent kosttilskud uden at være overpris eller indeholde et lille antal kapsler. Kapslerne er noget store, hvilket er mere reglen end undtagelsen blandt omega-3 kosttilskud.

1. Omega-3 Plus
4.5
Healthwell

2. Healthwell Islandsk Omega-3

4.3

Mængde

120 portioner

Omega 3 pr. Portion

550 mg

EPA pr. Portion

200 mg

DHA pr. portion

250 mg
 • Et flydende alternativ til kapsler
 • Højt indhold af DHA
 • Gode niveauer af EPA
 • Tilsatte vitaminer
 • Stor værdi for pengene
 • Vanskeligere at dosere end kapsler

Introduktion

Alle omega-3-tilskud i kapselform har flydende olier i kapslerne. Hvis kosttilskuddet er baseret på flydende olie, bør det med rimelighed også kunne fås i flydende form uden kapsel. Dette er præcis hvad Healthwells Islandsk Omega-3 er. Kosttilskuddet kommer i en 300 ml flaske med flydende olie.

Indhold

En portion består af 2,5 ml fiskeolie, hvilket sammen med størrelsen på flasken giver 120 normale portioner. Det interessante ved denne fiskeolie er, at mængden af omega-3 olie ikke er særlig høj, men det er i stedet mængden af EPA og DHA. Ellers reklamerer man som regel med en høj andel omega-3, men mangler så niveauer af de olier, som faktisk er vigtige.

Af de vigtige fedtsyrer får vi 200 mg EPA og 250 mg DHA, samt 100 mg uspecificerede fedtsyrer. Mængden af EPA ligger inden for et normalt interval, mens DHA ligger over de fleste andre omega-3 kosttilskud på markedet.

Disse kosttilskud indeholder også relativt høje mængder A- og D-vitamin. Hvis du tager meget af dette omega-3-tilskud samtidig med, at du tager andre kosttilskud, der kan indeholde de samme vitaminer, skal du passe på ikke at tage for meget. Hvis man ikke gør det, ser vi vitamintilskuddene som et plus.

Flydende muligheder

Healthwells Islandsk Omega-3 kommer faktisk med en masse praktiske fordele for mange. Det flydende format gør det meget nemt at selvdosere kosttilskuddet efter behov. En almindelig kapsel med flydende olie indeni er ikke noget man deler, for at tage den anden halvdel senere, men man skal tage en hel kapsel ad gangen eller flere. Med denne flydende olie kan du dosere ned til så små mængder som du vil, eller bare tage lidt mere end en almindelig dosis, hvis du ønsker det.

Ulempen hænger selvfølgelig sammen med fordelen. Det vil være lidt mere arbejde at skulle dosere sig selv hver gang, og du vil skulle smage på olien, hvis den ikke er blandet med mad eller lignende.

Når det kommer til smagen, hvis du tager den direkte fra en ske til munden, er det en mild olieagtig smag, der minder om torsk. Hvis du ikke kan lide fisk eller er følsom over for sådanne smagsnuancer, kan det opfattes som mindre velsmagende. Hvis olien blandes i maden, forsvinder smagen helt.

Konklusion

Blandt de flydende alternativer, der findes på markedet, er Islandsk Omega-3 uden tvivl blandt de bedste valg, det bedste efter vores mening. Med hensyn til indhold og pris er den lige så god som de bedste af de indkapslede modstykker. Om man sætter pris på det flydende format med det lille ekstra arbejde ved dosering, vil være det, der afgør, om valget af omega-3-tilskud lander på dette eller en kapsel.

2. Healthwell Islandsk Omega-3
4.3
Healthwell

3. Elexir Pharma Omega3 Vegansk

4.2

Mængde

120 portioner

Omega 3 pr. Portion

600 mg

EPA pr. Portion

70 mg

DHA pr. portion

210 mg
 • Vegansk
 • Høj koncentration af DHA
 • Høj pris
 • Lav koncentration af EPA

Introduktion

En vegansk livsstil kan stille særlige krav til både kost og kosttilskud. Elexir Pharma Vegan Omega-3 er et helt vegansk kosttilskud, hvor fedtsyrerne ikke stammer fra fisk, men fra alger. Kapslerne kommer i en lidt mørkere farvet bøtte, der minder om naturen.

Indhold

En ulempe ved omega-3 udvundet fra alger er, at indholdet af fedtsyrerne ikke er nær så højt. Hvis olien skal filtreres flere gange for at få et højere indhold, stiger prisen i stedet. En kapsel fra Vegan Omega-3 indeholder 600 mg algeolie, som igen består af 300 mg omega-3, 210 mg DHA og 70 mg EPA. Mængden af DHA er fremragende og ligger på samme niveau som de bedste andre omega-3 kosttilskud. Mængden af EPA har i stedet lidt betydeligt.

Når man lægger prisen oveni, ser det heller ikke bedre ud. Prisen er i nogle tilfælde dobbelt så høj, hvis man ser på mængden af fedtsyrer og antallet af kapsler i forhold til konkurrenterne.

Små veganske kapsler

Højdepunktet ved dette kosttilskud er netop, at det er vegansk, men også at kapslerne er lidt mindre end hvad de normalt er for omega-3. Desværre er fremstillingsprocessen ikke kommet så langt i forhold til udvinding af omega-3 fra alger, hvilket betyder, at en høj pris ikke kan undgås, når det drejer sig om vegansk omega-3.

Konklusion

Elexir Pharma Vegan Omega-3 er et dyrt, men vegansk alternativ til omega-3. Vi sætter pris på de mindre kapsler, hvilket gør dem meget nemmere at sluge, samtidig med at der er et stærkt miljøperspektiv. Prisen og det lavere indhold af EPA er noget vi tror vil få mange til at vælge andre muligheder. Samtidig er en højere pris og et lavt EPA-indhold noget, som alle veganske omega-3 desværre lider under. Blandt de veganske alternativer er Elixir Pharmas Vegan Omega-3 blandt de bedste, men ellers bliver det svært at slå konkurrenterne.

3. Elexir Pharma Omega3 Vegansk
4.2
Lyko

4. Möllers Omega-3

4.2

Mængde

160 portioner

Omega 3 pr. Portion

600 mg

EPA pr. Portion

49 mg

DHA pr. portion

73 mg
 • Stort antal kapsler
 • Fremragende, hvis du kun ønsker at få en lille mængde Omega 3 tilskud
 • Indeholder flere vigtige vitaminer
 • Mindre overkommeligt, hvis du har brug for at tage mere end 1 kapsel om dagen

Introduktion

Kosttilskud bør aldrig erstatte en almindelig kost, men kan bruges til at supplere og sikre, at du ikke får for lidt af noget. Möllers omega-3-tilskud er ikke det stærkeste på markedet, men kommer i stedet med et stort antal kapsler.

Indhold

Den grønne, gennemsigtige krukke med det norske flag på, som så ofte forbindes med fisk, indeholder 160 kapsler med omega-3 olie. Dette tilskud er et klassisk eksempel på omega-3, hvor hver kapsel indeholder en stor mængde olie, i dette tilfælde 600 mg, men hvor indholdet af EPA og DHA ikke er særlig højt.

Fiskeleverolien i kapslen giver 49 mg EPA og 73 mg DHA. Det er som sagt ikke særligt høje tal, men det skal tages i betragtning, at krukken indeholder 160 kapsler i stedet for de sædvanlige 120, og at prisen ikke er særlig høj. Når disse aspekter er taget i betragtning, ser det ikke så slemt ud. I stedet har du et omega-3-tilskud, som du i kapselformat kan få lidt lavere doser af uden at det rammer din pengepung hårdt.

Udover fiskeleverolien indeholder kosttilskuddet også A-, D- og E-vitamin. A- og E-vitaminerne kommer i lavere doser og giver kun et lille fundament, mens du får lidt mere D-vitamin i dig. Hvis du tager andre vitamintilskud, skal du sørge for, at du ikke overdoserer.

Bæredygtig torskeleverolie i mindre kapsler

Torskeleverolien i kapslerne kommer fra vild torsk, der er fanget under bæredygtige fiskeriregler. Det er noget, der i nogle tilfælde kan øge prisen en smule, men som også bidrager til noget godt. Et andet værdsat aspekt ved kosttilskuddet er kapselstørrelsen. Da kapslen ikke indeholder meget olie, er den mærkbart mindre. Meget mere behageligt at sluge end mere potente omega-3 kosttilskud, der kan have dobbelt så store kapsler.

Konklusion

Möllers omega-3 i kapselformat er et mildt omega-3-tilskud til dem, der er engageret i kostcyklussen, men som nogle gange kan forsømme den del, der giver omega-3. De har taget hensyn til miljøet i deres produktion og har inkluderet et par vitaminer i kapslerne. Hvis du kun har brug for et lille tilskud af omega-3, er kosttilskuddet overkommeligt. Hvis du har brug for mere end en kapsel om dagen, falder overkommeligheden dog markant, fordi du lige så godt kunne have købt en mere potent omega-3, der kun er moderat dyrere. Som lavdosis omega-3 kan vi varmt anbefale kosttilskuddet fra Möllers, men ellers er der bedre alternativer.

5. BioSalma Omega-3 + D-vitamin

3.9

Mængde

100 portioner

Omega 3 pr. Portion

183 mg

EPA pr. Portion

36 mg

DHA pr. portion

137 mg
 • Meget god smag
 • Let for børn at værdsætte
 • Lavere indhold af omega-3
 • Lidt mindre overkommelige priser, hvis du har brug for mere omega 3 pr. portion

Introduktion

Omega-3-tilskuddet fra BioSalma er et omega-3-tilskud, der primært er rettet mod børn, men som fungerer lige så godt for voksne. Tillægget er forklædt som slik for at få det til at smage bedre og er heller ikke vanvittigt stort som omega-3 kapsler nogle gange kan være, hvilket gør dem meget svære for børn at sluge.

Indhold

Disse små slik-lignende kapsler kommer i en børnevenlig emballage med glade animerede fisk, der symboliserer oliens oprindelse. Slikkapslerne indeholder ikke særlig store mængder fiskeolie pr. kapsel, og derfor består en daglig dosis af to kapsler. En kapsel indeholder 500 mg fiskeolie. Dette kan opdeles i 183 mg omega-3, som igen består af 137 mg DHA og 36 mg EPA.

Da kosttilskuddet primært henvender sig til børn, er dosis ikke helt så høj. Børn har simpelthen ikke brug for så meget omega-3 som voksne. I stedet har man fokuseret på at få det til at smage godt og være let at indtage, hvilket det også er.

Den tuttifrugt-smag, som kapslerne kommer i, er god, men man kan dog godt skelne en svag fiskesmag, hvis man prøver. Noget som et barn nok ikke vil gøre i første omgang, men i stedet fokusere på den søde smag.

Kapslerne indeholder desuden både D- og E-vitamin. Mængden af E-vitamin er lille, mens en kapsel af omega-3-tilskuddet indeholder hele 8 μg D-vitamin. Det svarer til ca. 160 % af RDI for vitaminet.

Konklusion

BioSalmas Omega-3 har langt den bedste smag. Indholdet af omega-3 er ikke højt, men er velegnet til målgruppen af børn. Med dette tilskud er der ikke behov for yderligere tilskud af D-vitamin, som der er rigeligt af. Prisbilligheden afhænger helt af, hvem der skal tage tilskuddet. Til børn er kosttilskuddet velegnet, men til voksne har man betalt meget mere for egenskaber, der primært er til børn. Vi anbefaler produktet til den gruppe af børn, der har brug for mere omega-3, og som normalt har svært ved at få traditionelle kapsler.

Købeguide Omega-3 - Tips til et vellykket køb

Omega 3-tilskuddene er ikke så forskellige med hensyn til indhold. De fleste af dem indeholder lignende ting, og nogle gange kan der være tilsat nogle ekstra stoffer, som kan forstærke virkningen af omega 3-tilskuddet på den ene eller anden måde. Men hvis man lægger alle de små forskelle sammen, ender det med at blive en stor forskel et eller andet sted, enten i pengepungen eller i selve kosttilskuddet. Vi sorterer de vigtigste ting, som du skal vide, inden du køber.

De vigtige fedtstoffer

Der står forskellige forkortelser på emballagen af omega 3-tilskud, hvoraf de mest almindelige er DHA og EPA. DHA står for docosahexaensyre og EPA for eicosapentaensyre. Disse to langkædede fedtsyrer kan ikke produceres af kroppen selv og skal tilvejebringes gennem ernæring eller kosttilskud. En anden fedtsyre, den kortkædede fedtsyre ALA, som står for alfa-linolensyre, kan også findes lejlighedsvis. Problemet med ALA er, at kroppen skal nedbryde denne fedtsyre, som derefter omdannes til DHA og EPA, men det har været svært at afgøre, hvor meget DHA og EPA der kan optages, når de først skal omdannes fra ALA.

Hvis der f.eks. står, at en kapsel indeholder 1000 mg omega 3-fedtsyrer, plejer det at afklare, hvor meget af dette der er DHA og EPA, som er det, der er målet. Vi anbefaler, at mængden af EPA og DHA er over 200 mg pr. dosis, medmindre du leder efter veganske alternativer. Veganske alternativer er ofte udvundet af alger, hvor indholdet desværre vil være lavere og prisen højere. Et lavere indhold behøver ikke at være dårligere, så længe prisen også er det.

Har du brug for

Der er ikke meget mening med at tage kosttilskud, hvis du faktisk har en varieret kost, der dækker dit anbefalede daglige behov. At spise fisk to til tre gange om ugen vil mere eller mindre dække behovet. Det er dog ikke alle der kan spise fisk af forskellige årsager, i disse tilfælde kan du prøve at få 1-2 spiseskefulde rapsolie om dagen i stedet. I rapsolie finder du dog ikke DHA og EPA, men ALA, som igen kan blive nedbrudt til DHA og EPA. Det er ikke en selvfølge at få rapsolie hver dag, og du bør overveje omega 3-tilskud.

Kilde

Der findes en række almindelige kilder, hvorfra man kan udvinde omega 3-fedtstoffer. DHA og EPA kan udvindes fra mange fede fisk og nogle alger. ALA kan fås fra rapsolie og valnødder. Uanset om du er vegetar eller lignende, er der altid en kilde, der burde virke. Når det gælder omega 3 som kosttilskud, er det stadig billigst at udvinde kosttilskuddet fra fisk. Derfor kan du i nogle tilfælde regne med næsten dobbelt så meget, hvis du vil have DHA- og EPA-fedtsyrerne i vegetarisk format.

Produktsammenligning

ProduktMængdeOmega 3 pr. PortionEPA pr. PortionDHA pr. portion
Omega-3 Plus
4.5
120 portioner1000 mg330 mg220 mg
Healthwell Islandsk Omega-3
4.3
120 portioner550 mg200 mg250 mg
Elexir Pharma Omega3 Vegansk
4.2
120 portioner600 mg70 mg210 mg
Möllers Omega-3
4.2
160 portioner600 mg49 mg73 mg
BioSalma Omega-3 + D-vitamin
3.9
100 portioner183 mg36 mg137 mg

Ofte stillede spørgsmål om Omega-3

Hvad synes du om denne artikel?

Bedømmelse 4.7 / 5 (10 stemmer)