TestedeKosttilskud
Probiotika - De 4 bedste valg testet og præsenteret
TestsProbiotika

Probiotika - De 4 bedste valg testet og præsenteret

Sidst opdateret: 5.10.2023

De bedste probiotika findes i produkter med syrefaste kapsler og med synbiotika. Synbiotika betyder, at produktet er en blanding af præ- og probiotika. Denne kombination tilføjer nye bakterier samt mad til eksisterende bakterier. I vores test kiggede vi nærmere på indholdet i forskellige probiotiske produkter, mængden af bakterier, antallet af stammer og hvor længe bakterierne forventes at overleve. Nedenfor finder du vores topliste over probiotiske kosttilskud, som vi mener er de bedste lige nu.

Udførelse og undersøgelse af testen

Probiotika er et meget individuelt kosttilskud, og det er meget svært at vide, hvordan forskellige mennesker reagerer på forskellige probiotika. Derfor har vi i denne test primært fokuseret på at undersøge bakteriestammerne i produkterne og nøje læse de undersøgelser, der er foretaget. Dette giver os et klart billede af indholdet og hvilke specifikke sundhedsfordele hver enkelt bakteriestamme er blevet testet for. Mængden af bakterier og antallet af bakteriestammer er mindre vigtigt, det handler om at finde det rigtige kosttilskud til dig. Og takket være en god forståelse af, hvilke symptomer de forskellige bakteriestammer lindrer, kan vi hjælpe dig med at finde det rigtige.

Vi tager altid prisen med i betragtning, men det er svært at sige med sikkerhed. Fordi probiotika kan tages over en kort, intensiv periode eller forlænges over en længere periode, varierer portionsprisen meget. Men billigt er selvfølgelig altid en fordel!

CFU er et mål for antallet af bakterier i et probiotisk produkt. Det står for Colony Forming Units og angiver ganske enkelt antallet af levende og aktive mikroorganismer i et kosttilskud eller produkt. Vi kigger efter at se, at antallet er i tilstrækkelig mængde til formentlig at nå hele vejen til tarmen og gøre noget godt der. Et lavt CFU-tal og kapsler uden for maven er spild af penge, da bakterierne dør, før de når frem til maven.

Hele toplisten

1. Probiotic Vital

4.7
Bedst i test

"Flere stammer, syrefast og billig"

Størrelse

90 kapsler

Kapsler / portion

1 stk.

Antal bakterier / portion

10 milliarder

Syrebestandig

Ja

Antal portioner

90 portion

Antal bakteriestammer

7 stammer

Synbiotika

Ja
 • Innovativ kapsel, der tåler mavesyre meget godt
 • Bakteriestammer til fordøjelsen
 • Langtidsholdbar
 • Indeholder præbiotika

Anmeldelse af Probiotic Vital

Probiotic Vital er fremstillet af Svensk Hälsokost, som har stor erfaring med lignende produkter. Probiotic Vital indeholder syv forskellige bakteriestammer pakket i syrefaste kapsler. Hver kapsel indeholder også præbiotika i form af inulin og FOS.

Syv bakteriestammer

Bakteriestammerne er opdelt i tre slægter: streptokokker og mælkesyrebakterieslægterne Lactobacillus og Lactococcus. Streptokokker forbindes ofte med sygdomsfremkaldende bakterier, men det er ikke altid tilfældet. Arten Streptococcus Thermophilus, der findes i Probiotic Vital, bruges som probiotikum til at hjælpe kroppen med fordøjelsen, næringsstofoptagelsen og til at styrke immunsystemet.

Inden for mælkesyrebakterieslægterne finder vi arterne plantarum, paracasei, lactis, casei, rhamnosus og acidophilus. Vi har sikkert alle hørt om Acidophilus, som er meget almindelig i kommercielt fermenterede fødevarer. Andre arter findes også i mejeriprodukter og fermenterede fødevarer, og de har alle de samme egenskaber; de hjælper med fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer. Hvis du er interesseret i egenskaberne ved den nøjagtige art, skal du søge på bakteriens fulde navn, f.eks. "Lactobacillus Plantarum LP 90" for at finde den nøjagtige art.

Konklusion

Probiotic Vital er et probiotikum med en høj koncentration af bakterier; så mange som 10 milliarder pr. portion, fordelt på syv stammer. Dette kombineret med en syrefast kapsel betyder, at bakterierne kommer helt derhen, hvor de skal være. Prisen er også lav i forhold til antallet af doser.

1. Probiotic Vital
4.7
Healthwell

2. Probiotic Premium

4.6
BEDSTE PREMIUM VALG

"Rig på både præbiotika og probiotika"

Størrelse

60 kapsler

Kapsler / portion

1 stk.

Antal bakterier / portion

20 milliarder

Syrebestandig

Ja

Antal portioner

60 portion

Antal bakteriestammer

16 stammer

Synbiotika

Ja
 • 16 bakteriestammer
 • 20 milliarder bakterier pr. kapsel
 • Med riboflavin og præbiotika
 • Relativt høj pris

Anmeldelse af Probiotic Premium

Healthwell Probiotic Premium er sprængfyldt med mælkesyrebakterier. Hele 20 milliarder bakterier fra 16 forskellige stammer har Svensk Hälsokost formået at få ind i sine syrebestandige kapsler. Det, der adskiller Premium-varianten fra Healthwells almindelige probiotiske kosttilskud, er både antallet af bakterier og typen af bakterier. Ellers er kosttilskuddene meget ens, begge er synbiotika, så de indeholder præbiotika og kommer i kapsler, der er særligt modstandsdygtige over for mavesyre.

Indhold

Probiotic Premium indeholder fire slægter fordelt på 16 stammer og lige så mange arter. Probiotic Premium indeholder alle de bakteriestammer, der findes i Probiotic Vital (Healthwells originale produkt) og i flere tilfælde i større mængder. Ud over de syv stammer, der findes i Probiotic Vital, finder vi yderligere ni stammer, hovedsageligt fra slægten Bifidobacterium. Bakterier fra denne slægt har en unik måde at nedbryde og fermentere kulhydrater på, som har vist sig at være effektiv mod visse autoimmune inflammatoriske sygdomme. Bakterierne er ligesom mange andre mælkesyrebakterier med til at opretholde balancen i tarmfloraen og forsvare kroppen mod fremmede organismer.

Præbiotika i Probiotic Premium består af inulin og fructooligosaccharider, ligesom i Probiotic Vital. Inulin er en kostfiber, der giver næring til de bakterier, der allerede findes i din tarm. Unikt for Probiotic Premium er tilføjelsen af riboflavin, tidligere kendt som vitamin B2, et stof, der hjælper kroppen med at passe på sine slimhinder. Noget der kan være gavnligt, hvis du har forskellige mave-tarmproblemer.

Konklusion

Prisen er markant højere, men du får også en absolut betydelig mere probiotika for prisen. Det er svært at sige objektivt om det er pengene værd, men prisen er, sammenlignet med mange andre produkter, ikke så høj og indholdet er fænomenalt. Vi anbefaler derfor Probiotic Premium.

2. Probiotic Premium
4.6
Healthwell

3. Holistic LactoVitalis Pro

4.4

"Videnskabsbaseret indhold"

Størrelse

30 kapsler

Kapsler / portion

1 stk.

Antal bakterier / portion

20 milliarder

Syrebestandig

Ja

Antal portioner

30 portioner

Antal bakteriestammer

12 stammer

Synbiotika

Ja
 • Godt undersøgte bakteriearter
 • Indeholder FOS
 • Priset og meget værdsat produkt
 • Højere pris end lignende produkter

Anmeldelse af Lactovitalis Pro

Lactovitalis fra Holistic minder om Probiotic Premium fra Healthwell. Den største forskel er, at nogle arter inden for de forskellige stammer er forskellige. Ellers indeholder Lactovitalis præbiotika i form af fructooligosaccharider (FOS), C-vitamin og riboflavin. Kapslen er syrefast og består som næsten alle probiotiske kosttilskud af det letforståelige stof hydroxypropylmethylcellulose, forkortet cellulose, som er kemisk fremstillet og ikke nedbrydes af mavesyre.

Indhold

Alle bakteriestammerne i Lactovitalis findes også i Probiotic Premium og flere i Probiotic Vital, men arterne varierer. Arterne er angivet med tal og bogstaver efter stammen. For eksempel findes bakteriestammen L. rhamnosus i begge kosttilskud, men arten i Lactovitalis (L. rhamnosus GG 107) er blevet undersøgt mere indgående. Når det er sagt, kan det ikke siges, at den ene art er direkte bedre end den anden, der er for mange individuelle faktorer, der spiller ind til at kunne foretage den differentiering.

Det er værd at bemærke, at arterne i Lactovitalis er nøje udvalgt og har tendens til at være dem, der har den mest forskning bag sig. Lactovitalis er et ærligt og oprigtigt designet supplement med dit helbred i tankerne for alvor.

Niveauerne af C-vitamin og riboflavin er lidt lavere i Lactovitalis, men i tilstrækkelige mængder til at være gavnlige. C-vitamin er tilsat på grund af dets generelle sundhedsmæssige fordele, herunder styrkelse af immunsystemet, beskyttelse af celler mod oxidativ stress og opretholdelse af et normalt energistofskifte.

Konklusion

Indholdet er af god kvalitet, flere bakteriestammer, der er blevet nøje undersøgt, er til stede i kosttilskuddet og har en dokumenteret god sundhedsmæssig effekt. Der er tilsat præbiotika og kapslen består af mavesyrebestandig cellulose. Holistic er en værdsat og betroet virksomhed med en sund filosofi og støtter flere velgørende organisationer.

3. Holistic LactoVitalis Pro
4.4
Svensk Kosttilskud

4. Dr. Mercola Complete Probio 30

4.1
BEDSTE HIGH-DOSE

"Ekstremt højt doseret probiotika"

Størrelse

30 kapsler

Kapsler / portion

1 stk.

Antal bakterier / portion

70 milliarder

Syrebestandig

Ja

Antal portioner

30 portioner

Antal bakteriestammer

10 stammer

Synbiotika

Ja
 • Et alternativ, hvis ingen andre kosttilskud hjælper
 • Godt undersøgte bakteriestammer
 • Hypoallergen
 • Høje CFU-værdier kan føre til bivirkninger
 • En høj doseringspris

Anmeldelse af Dr Mercola Probio

Dr Mercola Complete Probio er sværvægteren af probiotiske kosttilskud. Tillægget indeholder 70 milliarder aktive mikroorganismer pr. dosis, hvilket gør det til langt det mest koncentrerede probiotiske supplement, vi har testet, måske på hele markedet. Det lyder måske godt, men mere er ikke nødvendigvis bedre, når det kommer til probiotika. Høje niveauer kan føre til oppustethed, gasser og diarré. Høje niveauer er et uklart begreb, men ud over 50 milliarder CFU bør du være forsigtig.

Indhold

Dr Mercola Complete Probio indeholder ingen unikke bakteriestammer, som alle findes i flere andre probiotiske kosttilskud. Arterne varierer dog noget, og nogle arter er blevet undersøgt mere end andre. For eksempel er acidophilus-arten DDS-1, som Mercola har valgt at inkludere, en af de mest velundersøgte acidophilus-arter i dag. Arten har vist sig at have en god effekt på flere gastrointestinale lidelser og at styrke immunforsvaret.

Bakterierne i Dr Mercola Complete Probio kommer fra ti forskellige stammer, hvilket betyder at du med en CFU på 70 milliarder får meget høje doser af flere bakteriearter. Det er desværre ikke muligt at få nøjagtige oplysninger om fordelingen af antallet af bakterier på stammerne. Men sammenlignet med andre kosttilskud er fordelingen relativt jævn, altså omkring 7 milliarder bakterier pr. stamme. I de fleste probiotiske kosttilskud er antallet omkring 1-2 milliarder pr. stamme.

Dr Mercola Complete Probio er helt fri for soja, mælk, gær, gluten, nødder og æg og er derfor meget allergivenlig.

Konklusion

Den meget høje CFU-værdi gør Mercolas probiotika meget potente, men ikke helt risikofri. Nogle personer kan reagere negativt på det store udbud af bakterier. Hvis du har prøvet andre probiotiske kosttilskud og ikke har fundet dem nyttige, kan Mercolas probiotika være en god mulighed, da du kan have brug for en god forsyning af bakterier. Men vi anbefaler ikke produktet til førstegangsbrugere af probiotika. Prisen er også meget høj, hvilket betyder, at du kun bør bruge Dr Mercola Complete Probio, når du virkelig har brug for det.

4. Dr. Mercola Complete Probio 30
4.1
Svensk Kosttilskud

Forskellen mellem probiotika og præbiotika

Kort sagt er probiotika en fællesbetegnelse for levende bakterier, der har en påvist sundhedsmæssig fordel, og præbiotika er tilførsel af næringsstoffer til de bakterier, der allerede findes i kroppen. Bakterier findes i rigelige mængder i kroppen, der er endda flere bakterier end celler, meget flere bakterier endda, omkring 10 gange så mange. Disse bakterier er spredt ud over hele kroppen, selv på ydersiden af huden. Men langt de fleste befinder sig i mave-tarmkanalen og er involveret i nedbrydningen af fødevarerne. Det er disse bakterier, som vi i daglig tale kalder tarmfloraen.

Uden disse bakterier ville vi ikke overleve. Og når der er mangel på bakterier, får kroppen hurtigt problemer med flere vigtige funktioner, herunder produktionen af forskellige vitaminer, opretholdelse af immunsystemet og udvinding af fedtsyrer. Med andre ord er det meget vigtigt at have en sund tarmflora for at have det godt.

Tilføjelse af probiotika gennem kosttilskud eller fødevarer er glimrende muligheder for at få en bedre og sundere tarmflora. For at bakterierne kan trives og overleve, har de til gengæld brug for næring. Vores mad indeholder noget, der kaldes præbiotika, som er langsomme eller ikke nedbrydelige kulhydrater, der når hele vejen til tyktarmen. Så kroppen håndterer ikke præbiotika særlig godt (eller slet ikke), men bakterierne elsker det! Det er simpelthen deres mad. Derfor bør et probiotikatilskud også indeholde præbiotika, så både de nye og gamle bakterier får god næring og overlever længere i tarmen.

Bakteriestammer

Probiotiske bakterier findes i flere forskellige bakterieslægter. Inden for de forskellige grupper findes der flere forskellige arter, som igen er opdelt i stammer. Lactobacillus og bifidobakterier er eksempler på to stammer, der ofte findes i forskellige former for probiotika.

Forskellige stammer kan have meget forskellige egenskaber, og det er ikke alle bakterier i en slægt, der behøver at være "gode bakterier". Mælkesyrebakterier er et ord, som vi ofte hører og forbinder med probiotika. Men mælkesyrebakterier er en hel slægt af mikroorganismer, der nedbryder sukker til mælkesyre. Der findes flere stammer inden for mælkesyreslægten, som ikke er klassificeret som probiotika. Det er dog meget almindeligt, at probiotiske kosttilskud indeholder stammer fra mælkesyreslægten.

Probiotiske kosttilskud består nogle gange af en enkelt stamme og andre gange af flere. Det er svært at sige på forhånd, hvilken stamme der er bedst, fordi dine individuelle behov kan variere meget. For at kunne sige noget om effekten af en stamme er det vigtigt at læse kosttilskuddets ingredienser. Der kan du se den præcise stamme og ud fra det finde ud af, hvilken undersøgelse denne stamme optrådte i, og hvilken sundhedseffekt den viste.

Balance i tarmfloraen

Mikroorganismerne i tarmen er meget følsomme og kan blive påvirket af alle mulige ting. Det er ikke kun det, du indtager i din krop, der påvirker bakterierne, men også hvordan du lever.

 • Antibiotika - antibiotikabehandling kan forstyrre din tarmflora alvorligt. Antibiotika bruges til at dræbe en bestemt type bakterier, men de skader ofte også de gode bakterier. Det er derfor særligt vigtigt at tage både pro- og præbiotika, når man tager antibiotika.
 • Alkohol, rygning og sukker - Et overforbrug af disse tre kan føre til en ubalance i tarmfloraen, hvilket igen kan føre til en række sundhedsproblemer.
 • Stress - Stress, der varer længe eller er særlig høj, påvirker kroppen på en række måder. Det er ikke ualmindeligt at opleve fysiske symptomer som følge af stress. Både kort- og langsigtede problemer med mave og tarme kan skyldes stress.
 • Inaktivitet - Både manglende motion og overdreven stillesiddende adfærd har vist sig at have en negativ indvirkning på tarmfloraen. Men søvnmangel og uregelmæssig døgnrytme synes også at have en negativ indvirkning på mikroorganismerne i tarmen.

Det er meget vigtigt at genoprette balancen i tarmfloraen. Som sagt handler det ikke kun om kost, men også om daglige rutiner og livsstil. At leve et sundt og aktivt liv er nok det bedste, du kan gøre for din krop. En afbalanceret tarmflora giver en lang række sundhedsmæssige fordele.

 • Rolig mave - En lang række maveproblemer forebygges, hvis din tarmflora er i balance. Fra sygdomme som IBS og Crohns til mildere tilstande som oppustethed og mavesmerter.
 • Roligt sind - Der forskes i dag meget i tarmsundhed og dens indvirkning på den mentale sundhed. Der er et overraskende antal forbindelser mellem tarmen og hjernen. Opmærksomhedsforstyrrelser, depression og autisme er alle blevet sat i forbindelse med inflammation i tarmen.
 • Vægt under kontrol - Fedme og tarmbetændelse har vist sig at være tæt forbundet. Et sundt fordøjelsessystem gør det lettere for dig at holde en sund vægt. Et lavere blodtryk er også et resultat af et højere indtag af probiotika.
 • Sundere krop - Tarmfloraen er en vigtig del af kroppens immunsystem, og en sund tarmflora forebygger derfor en lang række sygdomme. Selv allergier kan forebygges med en sund tarm, især fødevareallergier. Hudlidelser som eksem og akne kan skyldes betændelse i tarmen, ikke overraskende er flere systemer i kroppen indbyrdes forbundne, og hvis et af dem er ude af balance, vil det også påvirke andre negativt. Så hold din tarmflora sund!

Produktsammenligning

ProduktStørrelseKapsler / portionAntal bakterier / portionSyrebestandigAntal portionerAntal bakteriestammerSynbiotika
Probiotic Vital
4.7
90 kapsler1 stk.10 milliarderJa90 portion7 stammerJa
Probiotic Premium
4.6
60 kapsler1 stk.20 milliarderJa60 portion16 stammerJa
Holistic LactoVitalis Pro
4.4
30 kapsler1 stk.20 milliarderJa30 portioner12 stammerJa
Dr. Mercola Complete Probio 30
4.1
30 kapsler1 stk.70 milliarderJa30 portioner10 stammerJa

Ofte stillede spørgsmål om Probiotika

Hvad synes du om denne artikel?

Bedømmelse 4.1 / 5 (7 stemmer)