Når du skal finde et godt vegansk proteinpulver, er der en række ting, du skal overveje. Men valget er ikke svært, i dag er udvalget så stort og forhandlerne så troværdige, at du uden alt for mange problemer kan finde veganske proteinpulvere, der passer til dit behov. Men der er fem punkter, som vi synes er vigtige at kigge lidt nærmere på, og som vi i høj grad har taget udgangspunkt i, da vi har valgt vinderne i vores test.
Proteinindhold
Jo højere proteinindhold, jo bedre er en god tommelfingerregel. Men et højt proteinindhold er ofte ledsaget af en højere pris. Sigt efter et produkt, der ligger omkring 70-80 % for at opnå den bedste balance mellem protein og pris. Du kan også sigte efter omkring 20-30 gram protein pr. portion. Lavere end det har tendens til at resultere i et pulver, der indeholder mange andre ingredienser ud over protein, som regel kulhydrater eller fedt. Og det er mere en weight gainer end et traditionelt proteinpulver.
Aminosyreprofil
En komplet aminosyreprofil er at foretrække. Det betyder, at proteinpulveret indeholder alle ni aminosyrer. Men de forgrenede aminosyrer (BCAA'er) er særligt vigtige. BCAA'er består af aminosyrerne leucin, valin og isoleucin. Nogle gange er fordelingen af aminosyrer anført på ingredienslisten, men ikke altid, hvis du er særligt nysgerrig, skal du kontakte forhandleren for at få disse oplysninger. Aminosyreprofilen er i høj grad bestemt af kilden til proteinet i pulveret.
Ingredienser
Andre ingredienser findes sjældent i pålidelige produkter. Men det kan være godt at kaste et blik på fedt- og kulhydratindholdet for at sikre sig, at intet skiller sig ud. Over 10% fedt eller kulhydrater er ikke ønskeligt, omkring 2-6 er mere fornuftigt. Husk, at du betaler for proteinet og ikke for andre ingredienser. Farver og smagsstoffer skal helst være naturlige, og ellers bør der ikke være fyldstoffer.
Smag og konsistens
Smag og konsistens er naturligvis vanskelige at kende på forhånd. Men se vores anmeldelser ovenfor eller i kommentarfeltet hos forhandleren. Det giver som regel en god indikation af, om produktet er egnet til dig eller ej. Smagen er ofte ret fyldig og ikke sjældent jordagtig eller nøddeagtig i veganske proteinpulvere. Oversødet pulver forekommer, men ikke så ofte som med animalske proteinpulvere. Opløseligheden er generelt noget lavere, lidt mere skum og klumper er at forvente, men sjældent noget der forstyrrer appetitten nævneværdigt.
Kilden til proteinet
Ikke alle planter har den samme aminosyreprofil, nogle har en komplet profil, mens andre mangler visse essentielle aminosyrer. Det er derfor vigtigt at kombinere planter, så du får et komplet protein, hvis du ikke vælger en plante med en komplet aminosyreprofil. De forskellige proteinkilder har også andre egenskaber, f.eks. varierende niveauer af forskellige vitaminer og mineraler.
Ærteprotein
Ærteprotein er rig på protein, fibre og en række vitaminer og mineraler. Det er derfor et almindeligt valg af producenter til veganske proteinpulvere. Det er et komplet protein og indeholder alle de ni aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere, og er særligt rig på de forgrenede aminosyrer. Ærteprotein er generelt fri for forskellige allergener og er let nedbrydeligt, hvilket er velegnet til personer med følsomme maver. Ærteprotein er et rigtig godt valg, når det kommer til veganske proteinpulvere.
Risprotein
Risprotein kommer fra hvide eller brune ris og er et meget mildt protein. Mange mennesker vælger risprotein, hvis de oplever, at valleprotein giver dem kvalme af netop den grund. Risprotein er et komplet protein, og risproteinpulver har tendens til at være særligt fedt- og kulhydratfattigt.
Sojaprotein
Sojaprotein er blandt de mest eksklusive proteinpulvere, du kan købe. Det er et komplet protein, der indeholder alle ni essentielle aminosyrer i ret rigelige mængder. Sojaprotein er i undersøgelser blevet kopieret til forskellige sundhedsmæssige fordele, herunder forbedret hjertesundhed og øget muskelmasse. Overdreven sojaindtagelse kan dog føre til hormonforstyrrelser hos mænd og nedsat frugtbarhed. Så hvis du vælger et sojaprotein, bør du gennemgå din kost for at sikre dig, at du ikke indtager for meget soja.
Hamp-protein
Hamp indeholder i alt ni aminosyrer, men så lidt lysin, at det formelt set ikke betragtes som et komplet protein. Hamp er dog rig på fibre og er et mættende alternativ, der også kan hjælpe på fordøjelsen. Hamp indeholder også flere sunde fedtstoffer som omega-3 og omega-6.
Hvedeprotein
Hvedeprotein er ikke et komplet protein, men det indeholder alle de forgrenede aminosyrer. Hvedeprotein er ikke egnet til personer med glutenintolerance eller en følsom mave. Men er ellers et godt supplement til andre kilder takket være dets unikke aminosyreprofil. Hvedeprotein er rig på glutamin og arginin, som andre vegetabilske proteinkilder mangler.