Vores købsguide har til formål at hjælpe med at vælge en yogamåtte blandt de forskellige muligheder, der findes. Selvom yogamåtten i sidste ende bare er en måtte, der rulles ud, er der flere forskelle, der kan påvirke oplevelsen på forskellige måder. Med vores tips nedenfor vil man have lært alt det vigtige at vide om yogamåtter.
Materialeval
Yogamåtter kommer i flere forskellige materialer. Det kan ikke siges, at et af materialerne er overlegent alle andre, men det handler om at overveje deres fordele og ulemper. Vi vil ikke liste alle materialer op, der findes, men dem, der udgør over 95 % af alle yogamåtter. Disse er følgende:
- PVC - PVC står for polyvinylchlorid og er en form for plast. Dette er det mest almindelige materiale, som yogamåtter er lavet af, og årsagen er, at det både er billigt at fremstille og holdbart. Nogle af ulemperne er, at materialet ikke altid anses for at være så miljøvenligt og kan føles svedigt mod huden.
- Naturgummi - Naturgummi er præcis som det lyder, gummi fra naturen. Dette er et miljøvenligt alternativ, der føles blødt og kan nedbrydes af miljøet. Materialet har naturligt også et godt greb mod gulvet og gode allergivenlige egenskaber. Ulempen er, at det kan være lidt dyrere.
- Kork - Kork er et naturmateriale med mange interessante egenskaber. Korken giver et fremragende greb og er et naturmateriale, der også er antibakterielt. Det tilbyder også høj komfort ved at være blødt og ved at kunne absorbere noget sved, som derefter kan fordampe naturligt. Ulempen er som sædvanlig prisen, der normalt er en del højere.
- Bomuld - Bomuld er de fleste vant til fra tøj og har derfor lignende egenskaber som tøj plejer at have. Yogamåtter af bomuld ånder godt og er bløde. De har en høj grad af komfort. De er dog ikke altid lige så holdbare og kan glide rundt en del, hvis der ikke er syet en skridsikker belægning på undersiden. Yogamåtter af bomuld kan normalt rengøres lettere, da de i mange tilfælde kan køres i vaskemaskinen. Prisen er normalt højere end for andre materialer, da der bruges meget bomuld for at få en holdbar yogamåtte.
- Uld - Uld kommer fra dyr i modsætning til bomuld, som kommer fra planter, ellers har uld og bomuld flere grundlæggende ligheder. Uld er mere elastiskt i sin grundlæggende form og suger ikke helt så meget væske som bomuld. Uld giver gode betingelser for en yogamåtte, men ulempen er som altid, at prisen er en del højere end flere andre alternativer.
Gribefladen
Gribefladen er meget vigtig, når det kommer til yogamåtter. Når man taler om gribefladen, er det både grebet mellem yogamåtte og gulv, og yogamåtte og brugeren, der er interessant.
I nogle stillinger kan det være direkte farligt, hvis man mister grebet om sin yogamåtte. De fleste materialer har en god gribeevne mod hænder og fødder, når alt er tørt, men det kan ændre sig, når man begynder at svede. Materialer, der normalt giver en god gribeevne trods meget sved, er kork og bomuld.
Materialer, der giver et godt greb mod gulv, er primært forskellige slags gummi og PVC-materiale. Nogle yogamåtter af kork og stof kan have svært ved at gribe mod et glat gulv, men det plejer at være løst ved at have en anden type materiale på undersiden end på oversiden.
Tykkelse
Tykkelsen på yogamåtten er primært en komfortfaktor, men påvirker også holdbarheten og kan dempe belastningen på kroppen avhengig av hvilke øvelser som utføres. Et minst anbefalt tykkelse etter vår mening er 4 mm for å få det beste fra begge verdener. Det er naturlig at det blir mer behagelig jo tykkere det er, men en tykkere yogamåtte vil også vare lenger. Det er mer materiale som holder måtten sammen, og det tar lengre tid å slite ut overflatene.
I tillegg til at en tykkere yogamåtte er mer komfortabel, kan den også redusere slitasje på ben og ledd under visse øvelser, spesielt hos eldre eller mer skjøre personer. Dette gjelder imidlertid bare i øvelser der man hopper. Når man lander, dempes fallet mer hvis yogamatten er tykkere, og dermed mykere.
Størrelse
Det er tilfeller der man pleier å si "less is more", men det gjelder ikke yogamatter. En liten yogamåtte vil ikke være mye mindre i sammenrullet tilstand og vil virkelig ikke lette bruken når yogamåtten først skal brukes. En stor yogamåtte vil ikke være like begrensende med hvor man kan bevege seg og plassere føtter og hender. Prisen påvirkes heller ikke så mye av størrelsen, men har hovedsakelig med den generelle kvaliteten på yogamåtten og hvilket materiale den er laget av å gjøre. Derfor kan det være gunstig å unngå de litt mindre yogamattene og heller satse på de litt større.
Vedligeholdelse
For de fleste vil yogamåtten blive svedig fra tid til anden, eller hver gang den bruges. En yogamåtte vil aldrig tage skade af sved, men afhængigt af primært materialet vil vedligeholdelsen se anderledes ud. Yogamåtter af stof kan ofte vaskes i maskinen, mens dem, der er lavet af plast eller visse mere sarte naturmaterialer, plejer at trives bedre med håndvask. Ved blot at tørre yogamåtten af med en klud efter træning vil det sørge for, at yogamåtten ikke behøver en grundig vask særlig ofte. Hvis man ønsker at kunne vaske yogamåtten i maskinen, er det vigtigt at tage et nærmere kig på egenskaberne, da der forekommer store variationer.
Tilbehør
De to mest almindelige tilbehør, der kan følge med, er en pose eller en bærerem til yogamåtten. Begge dele gør både opbevaringen og transporten lettere. Posens vil også beskytte bedre under transport. Hvis man af en eller anden grund ikke får nogle af disse tilbehør med, fungerer det lige så godt at bruge en valgfri rem, men det er vigtigt, at remmen ikke er for tynd. Hvis den er for tynd, kan den skære ind i yogamåtten og skade den, hvis den spændes for meget.